Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2013,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

novinarstvo kritika Izrael

Nedelja, 21. 7. 2013, 8.54

8 let

Umrla je legendarna ameriška novinarka Helen Thomas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Washingtonu je umrla 92-letna ameriška novinarka Helen Thomas, ki je kot dopisnica tiskovne agencije UPI in časopisnega podjetja Hearst iz Bele hiše poročala o delu kar desetih predsednikov ZDA.

Prisilno se je morala upokojiti šele leta 2010, ker je bila kritična do Izraela.

Helen Thomas je bila edini novinar ali novinarka, ki je imela svoje ime na sedežu v sobi za tiskovne konference v Beli hiši, in to v prvi vrsti tik pod odrom tiskovnih predstavnikov in predstavnic, za katere je bila velikokrat nočna mora. To je bila tudi za predsednike - nazadnje za Georgea Busha mlajšega, ko ga je leta 2006 naravnost vprašala, zakaj je zakrivil smrt tisoče Američanov in Iračanov z odločitvijo za vojno v Iraku.

Ustvarila razpoke na "steklenem stropu" za napredovanje žensk "Helen je bila pravi pionir, odpirala je vrata, rušila ovire za generacije žensk v novinarstvu. Pokrivala je vsako Belo hišo od predsednika Kennedyja naprej in v tem času je vse, tudi mene, vedno držala na trnih. Helen Thomas ni bila dekanka dopisnikov iz Bele hiše le zaradi dolžine mandata, ampak zaradi svojega ognjevitega prepričanja, da naša demokracija deluje najbolje, ko postavljamo težka vprašanja in silimo voditelje k odgovornosti," je ob njeni smrti sporočil predsednik ZDA Barack Obama.

Na njeno smrt sta se odzvala tudi nekdanji predsednik Bill Clinton in njegova soproga, nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton. Sporočila sta, da je bilo delo Thomasove izjemno zaradi njene inteligence, živahnega duha in smisla za humor. Dodala sta, da je prispevala velik delež k ustvarjanju razpok na t. i. steklenem stropu za napredovanje žensk. Helen Thomas je leta 1974 postala prva ženska predsednica dopisniškega urada v Beli hiši.

Prva novinarska zaposlitev leta 1943 Rodila se je v Winchesterju v zvezni državi Kentucky priseljencema iz Libanona, srednjo šolo in univerzo pa končala v Detroitu, kjer bo tudi pokopana. V Washingtonu ji šele oktobra pripravljajo spominsko slovesnost. Z novinarstvom se je začela ukvarjati med šolanjem, po končani univerzi Wayne pa je šla v Washington in se leta 1943 zaposlila pri časopisu Washington Daily News, kjer je najprej večinoma kuhala kavo in kupovala krofe za urednike. V tistih časih ženske niso mogle postati "resne" novinarke.

Pri tiskovni agenciji UPI je uvodoma pokrivala "ženske" teme, kot je družabna kronika in življenje slavnih. Leta 1960 pa je dobila nalogo, da spremlja novoizvoljenega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja in njegovo družino na Floridi. Začeli so jo jemati vse bolj resno in leta 1972 je pokrivala slavni obisk predsednika Richarda Nixona na Kitajskem.

Njene kariere je bilo konec, ko je omenila Izrael Za UPI je delala do leta 2000, nato pa je v 79. letu starosti postala dopisnica za časnike izdajateljskega podjetja Hearst. Takrat si je prvič res začela dajati duška, saj je lahko začela izražati svoje mnenje, česar kot novinarka tiskovne agencije ni smela. To jo je na koncu tudi stalo položaja v Beli hiši. Bila je ostra do vseh predsednikov ZDA in tiskovnih predstavnikov Bele hiše, njene kariere pa je bilo konec, ko je omenila Izrael.

Leta 2010 je na vprašanje o tem, kaj si misli o Izraelu, odgovorila, da bi bilo najbolje, da se Judi poberejo iz Palestine nazaj domov v Nemčijo, na Poljsko in v ZDA. Obsodil jo je tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs, ki je leto prej skupaj s predsednikom Obamo slavil njen rojstni dan. Obsodilo jo je tudi združenje dopisnikov Bele hiše in morala je oditi. Mirovala ni dolgo, saj je že leta 2011 dobila službo pri lokalnem brezplačniku v Falls Churchu v Virginiji.

Helen Thomas se je leta 1971 poročila z glavnim dopisnikom iz Bele hiše konkurenčne tiskovne agencije AP Douglasom Cornellom, ki je umrl pred 11 leti. Otrok nista imela. Za Helen Thomas tako žalujejo tri sestre ter veliko nečakov in nečakinj. Umrla je v soboto v svojem stanovanju v Washingtonu.

Ne spreglejte