Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2024,
11.28

Osveženo pred

21 ur, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Vladimir Putin vojna Ukrajina Rusija

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2024, 11.28

21 ur, 57 minut

10. dan ukrajinskega napada na Rusijo

Ukrajinci z ruskim orožjem nad Rusijo. Nekdanji ruski premier: Putin je v šoku.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Vladimir Putin | Vladimir Putin trdi, da je ruska vojska uspešno ustavila prodor ukrajinske vojske v Rusijo. | Foto Reuters

Vladimir Putin trdi, da je ruska vojska uspešno ustavila prodor ukrajinske vojske v Rusijo.

Foto: Reuters

Medtem ko ukrajinske sile nadaljujejo vojaške operacije v Rusiji, je Velika Britanija uradnemu Kijevu dala dovoljenje za uporabo doniranega orožja tudi v Rusiji. Po neuradnih informacijah naj bi Ukrajinci pri napadu na Rusijo uporabili britanske tanke Challenger 2.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zaradi napada Ukrajine na Rusijo v šoku, je danes za BBC dejal nekdanji predsednik ruske vlade in oster kritik ruskega samodržca Mihail Kasjanov. Po njegovih besedah je okupacija dela ruskega ozemlja za Putina "resen psihološki udarec". Uradni Kremelj je sicer včeraj večkrat sporočil, da so ustavili napredovanje ukrajinskih sil, vendar poročanje Rusov iz Kurska in sosednjih regij ni potrdil navedb. Včeraj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da ukrajinska vojska nadzoruje že tisoč kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja.

Ukrajinci z ruskim orožjem nad Rusijo

Ukrajinska vojska pa je danes nadaljevala vojaške operacije v Rusiji. Med drugim so Ukrajinci z vojaškimi lovci ruske izdelave suhoj Su-27 bombardirali cilje v ruski regiji Kursk. Zahodni analitiki so ob najavi letalskih napadov opozorili na dejstvo, da Ukrajinci ne uporabljajo ameriških lovcev F-16, ki so jih dobili od nekaterih članic Nata. Velika Britanija je sicer danes javno dovolila uporabo doniranega orožja tudi za napade na Rusijo. Tako dovoljenje je bilo še pred tedni nekaj popolnoma nepredstavljivega.

V Rusiji rusko-ameriško balerino zaradi izdaje obsodili na 12 let zapora

Sodišče v Rusiji je danes na 12 let zapora obsodilo Ksenijo Karelino, ki ima dvojno, ameriško in rusko državljanstvo. Obsojena je bila zaradi izdaje, ker je donirala denar organizaciji, ki podpira Ukrajino.

Državno tožilstvo je za Karelino zahtevalo kazen 15 let zapora. Sodišče je sporočilo, da je priznala krivdo.

Karelina je po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na njeno družino, proukrajinski dobrodelni organizaciji Razom s sedežem v ZDA kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 donirala okoli 50 dolarjev.

V Rusiji rojena balerina se je leta 2012 odselila v ZDA, kjer je pred tremi leti prejela ameriško državljanstvo. Ruska varnostna služba FSB je februarja sporočila, da jo je aretirala med obiskom družine v Jekaterinburgu in jo obtožilo finančne pomoči ukrajinski vojski.

Evakuacija Rusov se nadaljuje

Po navedbah guvernerja regije Kursk Alekseja Smirnova so iz okrožja Gluškov približno deset kilometrov od ukrajinske meje evakuirali približno 20 tisoč ljudi, potem ko so po njegovih predhodnih navedbah ruske sile na varno pripeljale že več kot 120 tisoč ljudi. Smirnov je poročal tudi o jutranjem alarmu zaradi nove nevarnosti zračnih napadov ukrajinskih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinskim silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni, kar spravlja v zadrego vodstvo ruske vojske, na spletni strani poroča Reuters.

Območje protiterorističnih operacij

Poleg regij Kursk in Belgorod, kjer so oblasti razglasile izredne razmere, je Rusija v regiji Brjansk razglasila območje protiterorističnih operacij.

Zelenski je ob tem poudaril, da ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo, še poroča dpa.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v sredo napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Ukrajina prevzela nadzor nad strateškim ruskim mestom Sudža

Ukrajinske sile so danes dokončno prevzele nadzor nad mestom Sudža, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sudža predstavlja doslej glavno pridobitev v ofenzivi v ruski regiji Kursk in ima strateški pomen, ker je tam operativna točka za transport ruskega plina v Evropo. Na drugi strani tudi Moskva poroča o napredku svojih sil na fronti.

Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da so ukrajinske sile v celoti prevzele nadzor nad ruskim mestom Sudža s 5.500 prebivalci, ki se nahaja približno deset kilometrov od meje z Ukrajino.

Rusija je 6. avgusta ob vdoru ukrajinskih sil izgubila nadzor nad vozliščem Sudža v ruski regiji Kursk, čez katerega priteka ruski zemeljski plin v Evropo. Evropska komisija je minuli teden sporočila, da je dotok plina prek te postaje stabilen, EU pa je dobro pripravljena na konec dobav ruskega plina.

Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Boji potekajo tudi na vzhodu Ukrajine v zasedeni ukrajinski regiji Donbas. Moskva je danes sporočila, da so ruske sile zavzele vas Ivanivka, ki je oddaljena 15 kilometrov od Pokrovska, ki ga nadzoruje Kijev.

Volodimir Z.
Novice Nemčija izdala nalog za aretacijo Ukrajinca zaradi sabotaž Severnega toka
Vojak
Novice Ukrajinski vojaki: Osvojili smo pomembno mesto #video
Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenski
Novice Evropska komisija Ukrajini izplačala več kot štiri milijarde evrov
Ne spreglejte