Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
18.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 18.37

7 let, 12 mesecev

Ugrabitelj Ariel Castro obsojen na dosmrtni zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodnik Michael Russo je potrdil dogovor med tožilstvom in odvetniki Ariela Castra ter 53-letnemu ugrabitelju treh deklet na sodišču v Clevelandu izrekel kazen dosmrtnega zapora zaradi umora.

Povrhu mu je izrekel skupaj še okoli tisoč let zapora zaradi ugrabitev in drugih kaznivih dejanj. Castro tako zagotovo ne bo nikoli več zapustil zapora.

Michelle Knight, edina izmed žrtev, ki je spregovorila na sojenju, je bila prva izmed deklet, ki jo je Ariel Castro ugrabil in zaklenil v svojo hišo, hkrati pa je tista, ki je preživela njegove najhujše zlorabe, zaradi česar je potem, ko so jo rešili iz ugrabiteljeve hiše, morala na operacijo obraza. Na sojenju, na katerem so obsodili Castra, so lahko spregovorile družine žrtev, saj so tako lahko vplivale na višino kazni, ki jo je Castro prejel.

"Živela bom dalje, ti pa boš po malo umiral vsak dan" Knightova je edina izmed treh žensk, ki je spregovorila proti svojemu ugrabitelju. Na začetku govora je povedala, da je vsak dan pogrešala svojega sina, ki ga je rodila, preden jo je ugrabil, in povedala, da je vsako noč jokala, medtem ko so se ure spreminjale v dneve in dnevi v leta. "Od tega trenutka dalje ne bom dovolila, da me definiraš. Lahko ti odpustim, vendar nikoli ne bom pozabila," je dejala Knightova, ki je omenila tudi, kako ji je Gina DeJesus, ena izmed žrtev, pomagala pri prestajanju grozot. "Gina je bila moja soborka. Ni mi dovolila, da padem, in jaz ne njej," je dejala.

Po poročanju CNN-a je v svojem govoru dejala še, da bo preživela to, kar se ji je zgodilo, vendar pa se bo Castro "soočal s peklom za vedno". "Živela bom dalje, ti pa boš po malo umiral vsak dan," je še dejala.

O kazni lahko odloči le višja sila Sestrična Gine DeJesus Sylvia Colon je družini Ariela Castra povedala, da vedo, da niso odgovorni za to, kar se je zgodilo. "Ni na nas ali sodniku, da odloči o njegovi kazni. To lahko stori le višja sila," je dejala Colonova.

V imenu Amande Berry je spregovorila njena sestra Beth Serrano, ki je povedala, da njena sestra ne želi o tem, kar je prestajala, govoriti z nikomer, saj ne želi, da karkoli o tem sliši njena hčer. "Naredila bo vse, da bo zaščitila svojo hčer," je dejala Serranova, ki je hkrati prosila vse, naj ji pustijo malo zasebnosti, saj dolgo časa ni smela odločati o ničemer. "Dolgo časa ni imela nadzora nad ničemer. Prosim, pustite ji, da ima nadzor nad tem," je dejala.

Castro: Nisem pošast Ariel Castro je sprva svoja dejanja zanikal in se izrekel za nedolžnega, nato pa priznal svojo krivdo. Spregovoril je tudi na sojenju, kjer je dejal: "Nisem pošast, ampak sem bolan in zasvojen s pornografskimi filmi!" Castro je poskušal naslikati lepšo podobo sebe in dejal, da ni slaba oseba. "Sem moralna oseba, ampak bolna," je dodal.

Dodal pa je tudi, da je bila večino spolnosti soglasna in, da so ga največkrat dekleta prosila za spolno občevanje. "Dekleta niso bila device, nobena od njih," je dejal Castro, ki se je proti koncu govora opravičil žrtvam in prosil za odpuščanje. Dejal je, da je bil v mladosti žrtev spolnih zlorab in da je spolni odvisnik, nikakor pa ni nasilen, še manj morilec.

Sodnik Michael Russo ga je obsodil na dosmrtno kazen in tisoč let zapora.

Dekleta so se rešila 6. maja, ko je Berryjeva uspela priti skozi ena od notranjih vrat v hiši in se prebiti do vhodnih vrat, od koder je poklicala na pomoč. Policisti so povedali, da so bila dekleta sestradana, bleda in prestrašena.

Ne spreglejte