SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tusk: Zaradi volitev bi se pogovori o protiraketnem ščitu lahko zavlekli

2

termometer

Pogovori o postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem bi lahko zaradi prihajajočih ameriških predsedniških volitev trajali malo dlje, je danes dejal poljski premier Donald Tusk.

Tusk je dejal, da se pogovori nadaljujejo, vendar so ZDA osredotočene na novembrske predsedniške volitve. "Predsedniške volitve so vedno nekakšen preobrat, zato lahko rečemo, da bi ta pogajanja lahko trajala nekoliko dlje," je pojasnil za televizijo TVP Info in dodal, da se ZDA nahajajo sredi velikega volilnega šova. Volilni koledar je potrebno spoštovati Poljska ameriških volitev ne bo izkoristila za to, da bi v pogajanjih o protiraketnem ščitu lahko vršila pritisk. "Poljska ne bo niti zadrževala niti pospeševala stvari. V vsaki državi moramo spoštovati volilni koledar," je še dodal Tusk.

Varšava je kot "nezadovoljiva" zavrnila varnostna zagotovila, ki jih je Washington ponudil v zameno za morebitno postavitev desetih prestreznikov raket na severu Poljske. Naslednji krog pogajanj o protiraketnem ščitu naj bi v Washingtonu potekal avgusta.

ZDA želijo protiraketni ščit v Evropi namestiti za zaščito pred morebitnimi napadi s strani tako imenovanih malopridnih držav, kot sta Iran in Severna Koreja. Češka in ZDA sta medtem julija že podpisali dvostranski sporazum o protiraketnem ščitu, ki predvideva postavitev radarskega sistema na čeških tleh. Rusija ščit na drugi strani dojema kot grožnjo in mu nasprotuje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin