Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2018,
10.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

5

Natisni članek

Turčija Kurdi vojna Sirija

Nedelja, 18. 3. 2018, 10.09

6 let, 1 mesec

Turška vojska zavzela Afrin, Kurdi se bodo borili do osvoboditve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

5

Begunci iz Afrina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turška vojska in njeni zavezniki so vstopili v večinsko kurdsko mesto Afrin na severu Sirije in prevzeli "popoln" nadzor nad središčem mesta, je danes sporočil turški predsednik Erdogan. Pred tem je tudi Sirski observatorij za človekove pravice poročal, da so turški vojaki z zavezniki vdrli v Afrin in da tam hitro napredujejo.

"Enote Svobodne sirske vojske, ki jih podpirajo turške oborožene sile, so danes zjutraj ob 8.30 prevzele nadzor nad središčem Afrina," je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in dodal, da v mestu zdaj že izvajajo operacije razminiranja.

Erdogan: Nad mestom plapolajo zastave Turčije in sirskih upornikov

"Zdaj tam plapola turška zastava. Tam plapola zastava Svobodne sirske vojske," je v govoru na slovesnosti ob obletnici začetka bitke za Galipoli, s katero so se skušale zavezniške sile v prvi svetovni vojni neuspešno prebiti skozi Dardanele in poraziti tedanje Osmansko cesarstvo, je dejal Erdogan.

Novico o prevzemu nadzora nad središčem Afrina je v posebni izjavi že potrdila tudi turška vojska. Že pred tem je tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu poročal, da je turškim silam in njihovim zaveznikom uspelo prodreti v Afrin, kjer zdaj bliskovito napredujejo in so že zavzeli velik del mesta.

Kurdi bodo napadli truške sile in njene zaveznike

Sirski Kurdi so medtem v odzivu obljubili, da se bodo borili do "osvoboditve mesta" in da bodo še naprej obstreljevali turške sile in njihove zaveznike. "Upor v Afrinu se bo nadaljeval do osvoboditve vsakega koščka Afrina in dokler se prebivalci Afrina ne bodo mogli vrniti na svoje domove," so sporočile kurdske oblasti regije Afrin.

"Naše sile so povsod v Afrinu. Napadale bodo turške sile in njene zaveznike, ko bo priložnost," je povedal visoki predstavnik oblasti Otman Šejk Isa. Kot je pojasnil, bodo taktiko neposrednih spopadov zdaj zamenjali z gverilskim načinom bojevanja.

Po današnjih poročilih s terena naj bi sicer kurdske milice mesto Afrin brez večjih bojev prepustile nasprotnikom. Vendar pa je Isa zatrdil, da so borci pokazali "še neviden odpor". Dodal je, da so se odločili evakuirati ljudi iz mesta, da bi se izognili še večji humanitarni katastrofi.

Iz obleganega Afrina zbežalo več kot 200 tisoč civilistov

Zavzetje mesta Afrin je glavni cilj operacije Oljčna vejica, ki jo je turška vojska sprožila 20. januarja s ciljem poraziti kurdske sile YPG v sirski regiji Afrin. Ofenziva se je v zadnjih dneh stopnjevala in postajala vse bolj krvava, tako da je v zadnjih treh dneh iz mesta po navedbah sirskega observatorija zbežalo več kot 200 tisoč civilistov.

Za Ankaro so enote YPG teroristi, sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki že desetletja bije vojno s turško državo. Za ZDA so po drugi strani te kurdske enote ključen zaveznik v boju proti džihadistom in jim dobavljajo orožje.

Sirski uporniki na območju severno od Afrina | Foto: Sirski uporniki na območju severno od Afrina

Razmere se zaostrujejo tudi na območju Vzhodne Gute

Po podatkih observatorija je bilo v operaciji od 20. januarja letos ubitih več kot 280 civilistov in več kot 1.500 kurdskih borcev. Na drugi strani je bilo ubitih tudi več kot 400 sirskih upornikov, po navedbah turške vojske pa še 46 njenih vojakov.

V zadnjih tednih, ko je vojna v Siriji zakorakala že v svoje osmo leto, se razmere nevarno zaostrujejo tudi na območju Vzhodne Gute, ki je v okolici Damaska še zadnje območje v rokah sirskih upornikov.

Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, že več tednov izvajajo silovito ofenzivo, v kateri jim je do zdaj uspelo zavzeti okoli 80 odstotkov območja. Pri tem je bilo po navedbah observatorija ubitih že več kot 1.400 civilistov, več kot 50 tisoč civilistov je v zadnjih dneh zbežalo z območja.

Ne spreglejte