Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 13.41

8 let

Turčija svari Evropo pred naraščanjem rasizma in islamofobije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je posvaril pred naraščanjem rasizma in islamofobije v Evropi.

Pri tem je še enkrat obsodil francoski zakon, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje zanikanje, da je bil poboj Armencev genocid. V govoru na srečanju njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je Recep Tayyip Erdogan poudaril, da se za omenjenim zakonom jasno skriva rasistična miselnost. "Ne gre za zadevo, ki se tiče zgolj Turčije in Francije. To je neposredno zadeva EU," je dodal. Pri tem je izpostavil, da Turčija spričo naraščanja rasizma in sovraštva do islama v Evropi ne bo molčala. Prijatelje Turčije v Evropi pa je pozval, naj se čimprej lotijo tega vprašanja.

Zanikanje poboja Armencev kaznivo dejanje Francoski senat je minuli teden pričakovano podprl zakon, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje zanikanje, da je bil poboj Armencev v začetku 20. stoletja genocid. Skupina francoskih parlamentarcev je sicer ta teden na ustavni svet vložila zahtevo za preučitev spornega zakona, ki ga je že decembra lani podprla narodna skupščina.

Do odločitve ustavnega sveta tako zakon ne more stopiti v veljavo. Svet mora odločitev sprejeti v mesecu dni oz. v osmih dneh, če vlada odloči, da gre za nujno zadevo. Erdogan je izrazil upanje, da bo ustavni svet deloval razumno in sprejel odločitev, ki bo skladna s francoskimi vrednotami in načeli EU.

Sarkozy pripravljen vložiti nov zakon Dva francoska ministra, ki nista želela biti imenovana, pa sta razkrila, da namerava francoski predsednik Nicolas Sarkozy nemudoma vložiti nov zakon, ki bo kaznoval zanikanje genocida nad Armenci, če bo ustavni svet sedaj sprejeti zakon zavrnil.

Sarkozy naj bi bil mnenja, da bi zavrnitev zakona v ustavnem svetu pod vprašaj postavila zakon, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje zanikanje holokavsta. Sarkozy naj bi tudi kritiziral tiste ministre, ki so zakonu nasprotovali, češ da ne vidijo dlje od svojega nosu. Proti zakonu se je med drugim javno izrekel zunanji minister Alain Juppe.

Ankara že ustavila politično in vojaško sodelovanje s Francijo Erdogan je sicer že minuli teden Parizu zagrozil s povračilnimi ukrepi, če bo Sarkozy zakon, ki ga trenutno pretresa ustavni svet, podpisal. Kakšne ukrepe je imel v mislih, ni pojasnil, je pa Ankara že ustavila politično in vojaško sodelovanje s Francijo, zagrozila pa tudi s prekinitvijo gospodarskih in kulturnih vezi.

Francija je kot prva večja evropska država že leta 2001 priznala, da je šlo pri pokolu Armencev med letoma 1915 in 1917 za genocid. Po armenskih podatkih je bilo v teh pobojih v otomanskem imperiju ubitih prek milijon in pol ljudi, medtem ko Turčija trdi, da je bilo žrtev od 250.000 do pol milijona. V Ankari tudi zavračajo označevanje pobojev za genocid in vztrajajo, da cilj ni bilo iztrebljenje armenskega naroda, temveč da je šlo za ukrepe proti osebam, ki so med vojno sodelovale z ruskim sovražnikom.

Ne spreglejte