Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2018,
11.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Jeff Sessions Donald Trump FBI ruska afera

Nedelja, 18. 3. 2018, 11.59

6 let, 1 mesec

Trumpov odvetnik zahteva konec preiskave o ruski aferi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V petek odstavljeni nekdanji namestnik direktorja FBI Andrew McCabe, ki je bil že dolgo časa tarča napadov predsednika ZDA Donalda Trumpa, je po poročanju ameriških medijev delal zapiske svojih srečanj z njim. Te naj bi zdaj izročil preiskovalcem ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 pod vodstvom Roberta Muellerja.

Zapiski odpuščenega Andrewa McCaba bi se lahko v preiskavi ruske afere izkazali za zelo pomembne, saj bi lahko potrdili obtožbe na račun predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki naj bi o oviral preiskavo. Tuji mediji McCaba tako že označujejo kot morebitno ključno pričo v preiskavi.

Trump naj bi Comeyja prosil, da neha preiskovati Flynna

McCabovi zapiski pogovorov s Trumpom in tedanjim direktorjem FBI Jamesom Comeyjem naj bi potrdili javne obtožbe, ki jih je Comey izrekel na račun Trumpa.

Nekdanji direktor FBI je namreč v kongresu pričal, da ga je predsednik pred njegovo odstavitvijo maja lani prosil, naj preneha preiskovati njegovega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Pri predsedniku v nemilosti tudi pravosodni minister Sessions

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je McCaba odpustil v petek pozno zvečer po lokalnem času. Če bi Sessions s tem počakal do nedelje, ko McCabe praznuje 50. rojstni dan, bi bil ta po 21 letih dela v FBI upravičen do redne polne pokojnine.

Poteza ministra, ki je pri Trumpu v nemilosti in si poskuša rešiti lastno kožo, je bila sicer pričakovana. McCabe je bil že tudi nekaj časa tarča notranje preiskave FBI, zaradi katere od januarja tudi ni več opravljal nalog namestnika direktorja.

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions naj bi se v Trumpovi nemilosti znašel že pred časom.  | Foto: Reuters Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions naj bi se v Trumpovi nemilosti znašel že pred časom. Foto: Reuters

Trumpov odvetnik zahteva konec Muellerjeve preiskave

Trump je v soboto pričakovano na Twitterju navdušeno pozdravil potezo Sessionsa in odhod McCaba označil kot velik dan za demokracijo, obenem pa ponovno tudi napadel Muellerjevo preiskavo in jo označil za lov na čarovnice.

Trumpov odvetnik John Dowd je medtem v soboto v pogovoru za spletni portal Daily Beast zahteval končanje omenjene preiskave. Kot je dejal, bi moralo pravosodno ministrstvo narediti konec Muellerjevemu delu, saj da to temelji na "sleparskem in skorumpiranem dosjeju".

Ob tem je Dowd za Daily Beast celo zatrdil, da govori v imenu predsednika, a se je pozneje v posebni izjavi za ameriške medije popravil, češ da je govoril le v svojem imenu.

Ne spreglejte