Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Natisni članek

ZDA Mehika Donald Trump

Četrtek, 26. 1. 2017, 17.59

6 let, 7 mesecev

Mehiški predsednik zaradi Trumpovih groženj odpovedal obisk Washingtona #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump komaj pet dni po inavguraciji izpolnil predvolilno obljubo o gradnji zidu na meji z Mehiko, je ameriška južna soseda sporočila, da takšnega zidu ne odobrava in ga ne bo plačala. Trump je zagrozil, da naj mehiški predsednik odpove napovedani obisk v ZDA, če ni pripravljen plačati zidu, in Nieto je predlog sprejel.

Povečanje nadzora in gradnja zidu na meji z Mehiko, od koder v ZDA pribeži veliko nelegalnih priseljencev, je Donald Trump obljubljal celotno predvolilno kampanjo. Izvršilni ukaz, ki ga je podpisal včeraj, predvideva takojšen začetek gradnje zidu in zapiranje vseh, ki jih bodo ujeli pri nezakonitem prečkanju meje.


Donald Trump podpisal ukaz za gradnjo zidu na meji z Mehiko


Trump je vseskozi tudi poudarjal, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, a mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je včeraj ponovno zatrdil, da Mehika tega ne bo plačala. V sporočilu narodu je Pena Nieto obžaloval Trumpovo potezo in dodal, da Mehika ne verjame v zidove.

"Znova in znova ponavljam, da Mehika ne bo plačala nobenega zidu," je dejal mehiški predsednik. Dodal je, da ukaz o gradnji zidu prihaja v času, ko se Mehika pogovarja o novih pravilih glede sodelovanja, trgovine, investicij, varnosti in migracij v Severni Ameriki.

"Kot predsednik prevzemam polno odgovornost za zaščito interesov Mehike in Mehičanov," je poudaril mehiški predsednik Enrique Pena Nieto. | Foto: Reuters "Kot predsednik prevzemam polno odgovornost za zaščito interesov Mehike in Mehičanov," je poudaril mehiški predsednik Enrique Pena Nieto. Foto: Reuters

Trump postavil ultimat ...

Trump je danes mehiškemu predsedniku postavil odločen ultimat in na Twitterju zapisal, da je bolje, da Pena Nieto odpove napovedani obisk v ZDA, če ni pripravljen plačati za postavitev zidu na meji med ZDA in Mehiko.

"ZDA imajo z Mehiko 60 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja. Že od vsega začetka je bila Nafta (sporazum o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko) enostranska pogodba z množično izgubo delovnih mest in podjetij," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal Trump.

Dodal je, da "če Mehika ni pripravljena plačati za zid, ki ga zelo potrebujemo, je bolje, da napovedani obisk odpove".

... Pena Nieto pa je odpovedal obisk Washingtona

Pena Nieto, ki naj bi ZDA obiskal prihodnji teden, je ta predlog sprejel in obisk Washingtona odpovedal. "Danes zjutraj sem obvestil Belo hišo, da se ne bom udeležil delovnega srečanja, napovedanega za prihodnji torek," je na Twitterju zapisal mehiški predsednik.

"Mehika ponavlja svojo pripravljenost na sodelovanje z ZDA za sklenitev dogovorov, ki bodo v interesu obeh držav," je še zapisal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer pa je povedal novinarjem, da bodo še naprej ostali v stiku. Izrazil je upanje, da bodo lahko kakšno srečanje organizirali v prihodnosti.

Odpoved obiska zahtevali tudi Mehičani sami

O odpovedi obiska so že pred Trumpovimi ultimati razmišljali tudi Mehičani. Nekdanji veleposlanik Mehike v ZDA Arturo Sarukhan je kmalu po podpisu izvršilnega ukaza sporočil, da bi morala Mehika ponovno premisliti o predsednikovem obisku. Nekdanji zunanji minister Jorge Castaneda je Peno Nieta pozval, naj pokaže malce več hrbtenice kot do zdaj in odpove obisk. To se je nazadnje tudi zgodilo.

Trump: S Peno Nieto sva se strinjala za odpoved obiska

Trump je nato zaplet komentiral še na srečanju republikancev v Filadelfiji in dejal, da sta se oba s Peno Nieto strinjala, da odpovesta srečanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če Mehika ne bo ravnala z ZDA spoštljivo, takšen sestanek ne bi obrodil sadov, in želim si izbrati drugo pot. Nimam druge možnosti," je dejal, vendar ni pojasnil kakšna bo ta pot.

Množičen odhod diplomatov s State Departmenta

Po tem, ko je vodenje ameriškega zunanjega ministrstva (State Department) prevzel Trumpov človek Rex Tillerson, je odstopila celotna vodilna garnitura najizkušenejših uradnikov.

Zakaj natančno so se poklicni diplomati odločili za to potezo, še ni povsem jasno, poroča Washington Post, a navaja mnenje Davida Wada, nekdanjega vodje kabineta Johna Kerryja, da gre za še nikoli viden hkraten odhod ljudi, ki jih bo izjemno težko nadomestiti.

Gre namreč za poklicne diplomate, ki so v State Departmentu služili tako republikanskim kot demokratskim administracijam.  

"Evropa je naredila ogromno napako"

Še danes naj bi za nedoločen čas ustavil tudi sprejemanje beguncev iz Sirije in izdajanje vizumov za obiskovalce iz sedmih muslimanskih držav. Trump je v sredinem pogovoru za televizijo ABC dejal, da so omejitve za obiskovalce iz muslimanskih držav potrebne, ker je svet "popolna godlja".

Katere države ima v mislih, ni razkril, je pa izjavil, da je Evropa naredila "ogromno napako, ko je dovolila milijonom ljudi vstop v Nemčijo in različne druge države. Samo pogledaš in vidiš, da je to, kar se tam dogaja, katastrofa."

Hkrati je napovedal vzpostavitev varnih območij v Siriji ali blizu nje, kjer bi zagotavljali zatočišče sirskim beguncem.

Na vzpostavitev t. i. varnih območij za Sirce so se odzvali v Moskvi in Ankari. Kremelj je pozval k razmisleku o posledicah in tveganjih takšnih območij, ki bi lahko poslabšala varnostne razmere. Dodali so, da se ZDA z Rusijo o tem niso posvetovale. Ankara medtem namerava ameriške načrte preučiti, saj Turčija že od vsega začetka predlaga varna območja v Siriji.

Na navedbe o omejevanju obiskov muslimanov v ZDA pa se je odzvala ameriška državna sekretarka iz časa predsedovanja Billa Clintona Madeleine Albright. Na Twitterju je zapisala, da se je v znak solidarnosti z muslimani pripravljena registrirati za muslimanko: "Vzgojena sem bila kot katoličanka, postala sem episkopalka in kasneje odkrila, da je bila moja družina judovska. Solidarnostno sem se pripravljena registrirati kot muslimanka."

Kako bodo ZDA v času Trumpa sodelovale s Kubo?

O sodelovanju z novim ameriškim predsednikom je na vrhu Skupnosti latinskoameriških držav in Karibov govoril tudi kubanski predsednik Raul Castro, ki je izrazil pripravljenost na nadaljevanje spoštljivega dialoga z ZDA, če ne bosta pod vprašaj postavljeni suverenost in neodvisnost Kube.

Trump je sicer novembra lani v tvitu zagrozil, da bo končal normalizacijo odnosov, ki jo je sprožil prejšnji predsednik Barack Obama, če Kuba ne bo bolj napredovala pri zaščiti človekovih pravic in na področju ekonomskih svoboščin, torej pri vprašanjih, pri katerih Havana ne dopušča vmešavanja.

Zmanjšanje prispevkov za ZN

Med prvimi Trumpovimi ukrepi bo tudi zmanjšanje in celo ukinitev prispevkov ZDA za več agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij. Ameriški mediji poročajo, da v Beli hiši hkrati že pripravljajo tudi revizijo več mednarodnih sporazumov.

Prvi ukaz predvideva ustanovitev odbora, ki bo preučil, za koliko morajo ZDA znižati prispevke za vsako od organizacij. Med drugim naj bi zmanjšali sredstva za mirovne operacije, Mednarodno kazensko sodišče (ICC), sklad ZN za prebivalstvo ter države, "ki nasprotujejo pomembnim odločitvam ZDA".

Ne spreglejte