Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2019,
20.32

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

ZDA Donald Trump

Ponedeljek, 18. 11. 2019, 20.32

4 leta, 5 mesecev

Trump pravi, da razmišlja o pričanju v kongresu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v jutranjem tvitu danes sporočil, da mu je všeč zamisel o njegovem pričanju v kongresu v okviru preiskave pred ustavno obtožbo in da bo o tem resno razmislil, če bo to pomagalo, da se kongres začne ukvarjati z resnimi zadevami.

Zamisel o Trumpovem pričanju pod prisego, ki se ga prostovoljno ne bi nikoli udeležil, je v pogovoru za televizijo CBS navrgla predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je Trumpa pozvala, naj pride in pove vse po resnici ter pomaga skrajšati postopek.

V besednem dvoboju z republikanskimi kongresniki je to prejšnjo sredo navrgel tudi demokrat Peter Welch, ki je spravil opazovalce v smeh po vztrajanju republikancev, naj v kongresu zaslišijo žvižgača, ki je prijavil sporni telefonski pogovor med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim.

Trump je 25. junija Zelenskega pri omembi ameriške vojaške pomoči najprej prosil za uslugo, to je preiskavo svojih političnih nasprotnikov. To potrjuje delni prepis pogovora, ki ga je objavil Trump. Zadrževanje pomoči v zameno za preiskavo pa je doslej potrdilo več prič na tajnem in javnem zaslišanju v okviru preiskave pred ustavno obtožbo.

Odločen Trumpov zagovornik Jim Jordan je preteklo sredo spet vztrajal pri zaslišanju žvižgača z besedami, da želijo zaslišati človeka, ki je vse skupaj začel. Welch mu je odgovoril, da se strinja in da si tudi sam želi človeka, ki je vse skupaj začel, zatorej naj predsednik Trump pride in pove svojo zgodbo.

Trump: Pelosi je nora predsednica predstavniškega doma

Trump je danes zjutraj v odgovor Pelosijevi tvitnil, da je nora predsednica predstavniškega doma - ki ne dela nič in trepeta pred radikalno levico v zavedanju, da je kmalu več ne bo - v nedeljo predlagala, da pride pričat v lažni prevari lova na čarovnice.

"Predlagala je, da to lahko storim pisno. Čeprav nisem storil ničesar narobe in nočem dati kredibilnosti tej prevari z nepoštenim procesom, mi je zamisel všeč in bom o njej resno razmisli, da kongres znova osredotočim," je tvitnil Trump in vmes mimogrede natresel še žalitve medijev.

Če bi mislil resno, bi njegovo "razmišljanje" o udeležbi na zaslišanju sprožilo paniko med republikanci, ki se zavedajo neprijetnega dejstva o verodostojnosti predsednikovih izjav. Washington Post mu je do sredine oktobra naštel skoraj 13.500 "neresnic" odkar je 20. januarja 2017 nastopil položaj.

Nancy Pelosi | Foto: Reuters Nancy Pelosi Foto: Reuters

Trump je tudi v času preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 zatrjeval, da razmišlja oziroma da nima nič proti, če ga zaslišijo preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja. Na koncu mu je armada odvetnikov pripravila nekaj odgovorov na pisna vprašanja, Mueller pa ni vztrajal pri dodatnih pojasnilih, kaj šele, da bi Trump odgovarjal pod prisego.

Clinton izgubil dovoljenje za opravljanje pravniškega poklica

Trump se zaveda, da lahko govori in tvita brez posledic, dokler ne bo pod prisego. Laganje pod prisego je kaznivo dejanje, kar so republikanci leta 1998 izkoristili proti demokratskemu predsedniku Billu Clintonu za ustavno obtožbo. Clinton je med tožbo Paule Jones zaradi spolnega napada pod prisego dejal, da ni imel spolnih odnosov s pripravnico Monico Lewinsky.

Zaradi tega ga sicer kongres ni odstavil, vendar je izgubil dovoljenje za opravljanje pravniškega poklica, čeprav je pred odgovorom na vprašanje na sodišču najprej prosil za definicijo spolnih odnosov. Ker ta takrat na tistem sodišču ni vsebovala oralnih spolnih odnosov, je Clinton odgovoril, da spolnih odnosov z Lewinskyjevo ni imel.

Ne spreglejte