Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
19.04

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

New York goljufije obtožbe sodišče Donald Trump

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 19.04

5 mesecev, 3 tedne

Trump na sodišču kljubovalno zavrača obtožbe o poslovnih prevarah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Donald Trump | "Predsednik sem postal zaradi svoje blagovne znamke," je Trump odgovoril na vprašanje tožilca. | Foto Reuters

"Predsednik sem postal zaradi svoje blagovne znamke," je Trump odgovoril na vprašanje tožilca.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes na pričanju v civilni tožbi države New York zaradi poslovnih prevar vztrajal, da ni nikoli napihoval vrednosti premoženja, ki je po njegovih trditvah še večja, kot izhaja iz finančnih poročil. S sodnikom se je zapletel v spor zaradi očitkov, da ne odgovarja na vprašanja, ampak izvaja politične govore.

Trump, njegova najstarejša sinova Donald mlajši in Eric ter drugi vodilni delavci podjetja Trumpova organizacija so obtoženi, da so več let lažno napihovali vrednost svojega premoženja, da bi pridobili ugodnejša posojila in plačevali nižje zavarovalne premije.

Sodnik Arthur Engoron je to ugotovil kot dejstvo, še preden se je proces začel, in zdaj gre le še za višino kazni. Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v New Yorku.

Trump trdi, da finančnim poročilom ni bilo verjeti, ker so v drobnem tisku zapisali, da morajo posojilodajalci sami preveriti dejanske številke. Hkrati pa vztraja, da je njegovo premoženje vredno veliko več, kot so zapisali v poročilih, zagotovo pa veliko več, kot je navedel sodnik Engoron.

Sebe vidi kot blagovno znamko

Kot je dejal danes, v vrednost niso všteli vrednosti njegove blagovne znamke oziroma imena Trump, ki naj bi na primer zagotavljalo, da je posestvo Mar-a-Lago na Floridi vredno milijarde dolarjev in ne le nekaj deset milijonov, kot navajajo uradni cenilci okrožja Palm Beach.

Donald Trump je prepričan, da je posestvo Mar-a-Lago zaradi njegovega imena vredno na milijarde dolarjev in ne le nekaj deset milijonov. | Foto: Reuters Donald Trump je prepričan, da je posestvo Mar-a-Lago zaradi njegovega imena vredno na milijarde dolarjev in ne le nekaj deset milijonov. Foto: Reuters Trump in sinova tudi vztrajajo, da je tožba brezpredmetna, saj da ni bilo zločina in ne žrtve. Posojila so odplačevali in banke so dobro služile.

"Predsednik sem postal zaradi svoje blagovne znamke," je Trump odgovoril na vprašanje tožilca in nadaljeval z dolgo izjavo. "Prosim, da le odgovorite na vprašanja, brez govorov," mu je povedal sodnik in odvetnikom naročil, naj brzdajo svojo stranko, ker so na sodišču in ne na političnem zborovanju.

Pregon kot vpletanje v volitve

Trump je že prej novinarjem povedal, da je pregon v New Yorku vpletanje v predsedniške volitve. "To je zelo žalostno za našo državo. To se običajno dogaja v državah tretjega sveta in banana republikah," je dejal in temnopolto pravosodno ministrico Jamesovo ponovno označil za rasistko, poroča ABC.

Ministrica je pred novinarji še pred obravnavo izrazila pričakovanje, da bo Trump "žalil in zasmehoval ter se lotil rasnega hujskanja in to označil za lov na čarovnice". "Toda na koncu so pomembna le dejstva in številke in ti ne lažejo," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

77-letni Trump je po navedbah Washington Posta prvi nekdanji predsednik ZDA, ki mora pričati v civilni tožbi po Theodoru Rooseveltu leta 1915, spopada pa se s še štirimi kazenskimi procesi v času, ko si ponovno prizadeva osvojiti predsedniški položaj.

Zadnje ankete, objavljene v nedeljo, mu za to pripisujejo veliko možnosti, vendar pa anketa New York Timesa ugotavlja, da bi se mu v primeru kakršnekoli obsodbe odreklo okrog šest odstotkov podpornikov v šestih ključnih državah.

Joe Biden
Novice V ZDA leto dni pred predsedniškimi volitvami porazne številke za Bidna
Donald Trump
Novice Donaldu Trumpu deset tisoč dolarjev kazni
Michael Cohen
Novice Bivši odvetnik priznal napihovanje Trumpovega premoženja #video
Donald Trump
Novice Na Trumpovem sojenju aretirali sodno uslužbenko
Donald Trump
Novice Newyorški sodnik Trumpu prepovedal dajanje izjav o osebju sodišča
Ne spreglejte