Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
7.16

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

sojenje kazen Donald Trump

Četrtek, 26. 10. 2023, 7.16

6 mesecev, 1 teden

Donaldu Trumpu deset tisoč dolarjev kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Donald Trump | Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Donald Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield. | Foto Guliverimage

Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Donald Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield.

Foto: Guliverimage

Newyorški državni sodnik Arthur Engoron je bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v sredo odmeril deset tisoč dolarjev kazni, ker je že drugič kršil njegov ukaz o prepovedi žaljenja sodnega osebja. Po prvi kršitvi mu je sodnik izrekel kazen 5.000 dolarjev, znova pa mu je zagrozil z resnejšo kaznijo, če bi se njegova dejanja ponovila.

Donalda Trumpa v New Yorku zaradi poslovnih prevar civilno toži pravosodna ministrica Letitia James, ki zahteva 250 milijonov dolarjev kazni ter prepoved poslovanja v New Yorku zanj in njegovo podjetje, ker je glede na potrebe napihoval ali zmanjševal vrednost svojega premoženja. Engoron je že ugotovil, da je Trump zagrešil očitana dejanja, gre le še za določitev višine kazni.

Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield. Sodnik ga je najprej kaznoval s 5.000 dolarji, ker je na spletni strani svoje kampanje tudi po sodnem ukazu ohranil njeno fotografijo s pripisom, da je dekle vodje senatne večine, demokrata Chucka Schumerja.

Deloma je sicer upošteval izgovore Trumpovih odvetnikov, da je bila objava nenamerna, ker je kampanja obsežna zadeva in Trump nima nadzora nad vsemi podrobnostmi. Zato je bila kazen nizka, vendar jo je spremljala grožnja, da bo naslednjič višja.

Sodnik mu ni verjel

Trump je nato v sredo novinarjem povedal, da je sodnik zelo strankarski, ob njem pa naj bi sedela oseba, ki je še bolj strankarska. Sodnik je to izvedel in poklical Trumpa na klop za priče ter ga vprašal, na koga je mislil. Trump se je izgovarjal, da je mislil na svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena, ki je dva dneva pričal proti njemu, vendar mu sodnik ni verjel.

Michael Cohen
Novice Bivši odvetnik priznal napihovanje Trumpovega premoženja #video

"Priča nima kredibilnosti," je sklenil in Trumpu izrekel kazen. "Sem zelo zaščitniški do svojega osebja in nočem, da bi bil kdo ubit. Zadnjič sem povedal, da bodo bodoče kršitve ukaza resno kaznovane," je dejal sodnik.

Podoben ukaz o prepovedi izjav o pričah in sodnih uslužbencih ga je doletel tudi na sodnem procesu pred zvezno sodnico Tanyo Chutkan, v katerem je obtožen spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in spodbujanja k napadu na kongres.

V sredo je dobil nepričakovano pomoč od Ameriške zveze državljanskih svoboščin (ACLU), ki je sporočila, da je ukaz v nasprotju z ustavno zaščito svobode govora.

"Noben predsednik do zdaj ni naredil toliko škode državljanskim svoboščinam kot Trump, vendar pa, če dovolimo, da se mu omeji pravica do govora, potem lahko pričakujemo, da bodo v prihodnje utišani tudi tisti, s katerimi se strinjamo," je sporočil izvršni direktor ACLU Romero.

Ne spreglejte