Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donald Trump ZDA

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 9.15

8 let

Trump: Musliman je že v Beli hiši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zadnjih anketah Donald Trump ostaja v vodstvu med republikanskimi predsedniškimi kandidati. Na drugo mesto se je v anketi uvrstila Carly Fiorina, po mnenju večine zmagovalka soočenja na CNN.

Po zadnji anketi ameriške televizije CNN Donalda Trumpa podpira 24 odstotkov republikanskih volivcev, kar je osem odstotkov manj kot v začetku meseca. Carly Fiorino podpira 15 odstotkov, kar je 12 odstotkov več kot prej, na tretjem mestu pa je temnopolti zdravnik Ben Carson s 14 odstotki podpore, kar je pet odstotkov manj kot v začetku septembra.

Podpora krepko skočila Marcu Rubiu Podpora je krepko poskočila tudi senatorju s Floride Marcu Rubiu, ki ima zdaj 11 odstotkov, v začetku meseca pa je imel le tri odstotke podpore med republikanskimi volivci. Šele na petem mestu je zdaj nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki se v tekmi, kjer je v ospredju Trump, ne znajde. Ima le še devet odstotkov podpore, le tri več od nekdanjega guvernerja Arkansasa Mika Huckabeeja in senatorja iz Teksasa Teda Cruza.

Mejo vsaj enega odstotka podpore je uspelo preseči še senatorju iz Kentuckyja Randu Paulu (štiri odstotke), guvernerju New Jerseyja Chrisu Christieju (tri odstotke), guvernerju Ohia Johnu Kasichu (dva odstotka) in nekdanjemu senatorju iz Pensilvanije Ricku Santorumu (en odstotek).

Fiorini priljubljenost raste, Trumpu pada Kar 52 odstotkov republikancev meni, da je na zadnjem soočenju televizije CNN zmagala nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina, 31 odstotkov pa jih meni, da je soočenje izgubil Trump. Za Rubia kot zmagovalca soočenja se je opredelilo 13 odstotkov republikancev.

Najbolj priljubljen sicer ostaja Carson, o katerem ima dobro mnenje 65 odstotkov republikancev, slabo pa le deset odstotkov.

Carson ne bi podprl muslimana za predsednika ZDA Zadnje, kar je razburkalo ameriško javnost glede volilne kampanje, je izjava Carsona za televizijo NBC, da islamska vera ni v skladu z ameriško ustavo in da ne bi podprl muslimana za predsednika ZDA. S tem se ne strinjajo demokrati, pa tudi Carsonovi tekmeci v vrstah republikancev ne. Cruz je dejal, da ustava zagotavlja pravico do kandidature tudi muslimanom.

Trump je slišal, da je musliman že v Beli hiši Trump pa je dejal, da se lahko zgodi, da bo kdaj izvoljen musliman, in dodal, da je nekje slišal, da je musliman že v Beli hiši. To je slišal na lastnem zborovanju od svojega podpornika, ki je dejal, da so z muslimani same težave in predsednik ZDA Barack Obama je eden od njih. Trump ga ni popravil, da Obama ni musliman, zaradi česar si je prislužil nove kritike. Sam Trump je sicer v preteklosti podpiral teorije, da je Obama musliman, rojen v Keniji in s ponarejenim rojstnim listom s Havajev, s čimer je dobil podporo precejšnjega dela republikanskih volivcev.

Ne spreglejte