Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
12. 6. 2015,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci po svetu Slovenci v tujini London Anglija Velika Britanija

Petek, 12. 6. 2015, 14.02

8 let

Tom iz Londona, kjer je dobro delo veliko bolje nagrajeno

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Anglijo je prvič potoval, ko je bil sprejet na podiplomski študij na Oxfordu, po magisteriju se je vrnil v Slovenijo, a je nad plačo in obeti za prihodnost kmalu obupal, zato se je vrnil na Otok.

Tujina ga je mikala že od začetka srednje šole. Ker je razmišljal o študiju na ameriški univerzi, je zadnji dve leti gimnazije opravljal program mednarodne mature, ki je potekal v angleščini. Kljub temu je študij matematike vpisal v Ljubljani. Za tujino se je Tom Primožič opogumil po diplomi, ko je vpisal magistrski študij na prestižni angleški univerzi v Oxfordu.

"Ko sem vedel, da bom imel službo in družbo, odločitev ni bila težka" Po študiju se je vrnil v Slovenijo in se zaposlil, a je po slabih dveh letih ugotovil, da mu slovenska plača v vsaj doglednem času ne bo omogočala niti nakupa stanovanja. Odločil se je za vrnitev v Anglijo, kjer so po njegovem občutku večje priložnosti in nagrade za sposobne posameznike.

"Poleg tega je tedaj že kar nekaj prijateljev živelo in delalo ali študiralo v Angliji, povod za selitev pa je bilo moje dekle, ki je študiralo v Londonu in želelo nadaljevati življenje tam. Ko sem vedel, da bom imel tako službo kot družbo, odločitev ni bila težka," pravi Tom, ki živi in dela v britanski prestolnici.

Šolanje otrok treba načrtovati že pred njihovim rojstvom Tom se začetkov bivanja v Veliki Britaniji spominja z nasmehom, kot pravi, posebnega kulturnega šoka ni doživel, bilo pa je kar precej stvari, ki so ga spravljale v smeh, če ne celo obup. Od opozoril na semaforjih, da se morajo vozniki ustaviti pri rdeči luči, do obvestil na stranišču, naj si uporabniki umijejo roke.

"Dobil sem občutek, kot da institucije ljudem ne zaupajo, da bodo odgovorno mislili s svojo glavo," se spominja Tom, ki ga je na Otoku presenetila tudi slaba infrastruktura, saj ni bil vajen na zamašeno stranišče, okna, ki ne tesnijo, ali celo ločene pipe za hladno in toplo vodo.

Zanj je sicer največja razlika hitrost življenja, delovnik je daljši kot v Sloveniji, običajno se dela od devete ure dopoldan do šeste zvečer, v finančni panogi še vsaj uro dlje. Pa tudi sicer je življenje zelo skomercializirano in napeto.

"Mnogim to ugaja, čeprav to pomeni tudi, da moraš že pred rojstvom otroka načrtovati, katero šolo bo obiskoval," razlaga Tom.

Dobro delo veliko bolje nagrajeno Tom se v Londonu preživlja kot programer v finančni industriji in ker je to zelo iskan in cenjen kader vsepovsod, lahko kjerkoli dobi službo z dobro plačo, zato glede iskanja službe bistvene razlike s Slovenijo ni opazil.

Razlike so v denarnih številkah, tako kot je Anglija dražja, so višje tudi plače in s tem davčni razredi, pri čemer so davčne stopnje skoraj iste kot v Sloveniji. "Zdi se mi, da je dobro delo v Londonu veliko bolje nagrajeno. V Ljubljani je razlika v plači med novincem in najboljšim, najbolj izkušenim delavcem mogoče štirikratna, tu je skoraj desetkratna."

Poleg tega, kot pravi, ima London zelo razvito finančno industrijo in vedno bolj živahen ekosistem tehnoloških start-upov, ki poživljata trg dela in potiskata plače navzgor. Novo podjetje je v Angliji lažje zagnati, saj je lokalni trg večji, globalni pa lažje dosegljiv.

"Če bo priložnost, je po svetu še mnogo zanimivih mest" Sicer Tom pravi, da imata tako London kot Ljubljana svoje prednosti in slabosti. Dolgoročno si težko predstavlja, da bi si v Londonu ustvaril družino, delovnik je za to predolg, kakovostna hrana draga, premalo je narave, stanovanja pa so nepredstavljivo draga.

Na drugi strani je Ljubljana z njegovo družino, večino sorodnikov in prijateljev ter s strateškim položajem blizu velikih in pomembnih evropskih mest, smučarskih letovišč in dalmatinskih otokov ter višjo kakovostjo življenja. Stanovanja pa prav tako pregrešno draga.

A ker otrok še ne načrtuje, nima dolgoročnih načrtov, in ker mu ugaja živahno in politično neodvisno angleško gospodarstvo, London ostaja mesto, ki mu lahko v bližnji prihodnosti ponudi največ. "Če bo priložnost, pa je po svetu še mnogo zanimivih mest, kjer se ne bi branil preživeti nekaj let," sklene programer.

Ne spreglejte