SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je naftna država, ki ji zmanjkuje bencina

1

termometer

Nigerija je ena največjih izvoznic nafte na svetu, toda kljub temu je v tej afriški državi, sicer največjem gospodarstvu na črni celini, začelo zmanjkovati bencina. Poglejmo, zakaj.

Nigerija namreč večino bencina uvozi, saj načrpane nafte ne predeluje v rafinerijah, ampak jo večinoma še surovo izvaža. Težave z bencinom so se začele zato, ker je Nigerija ob pripravi proračuna pričakovala višje cene nafte, piše ameriška spletna strani Business Insider.

Nigerija se je ujela v zanko: izvaža cenejšo nafto, uvaža dražji bencin Da bi izpolnila svoje – previsoko postavljene – proračunske postavke, je natisnila več denarja, kar je povzročilo padec vrednosti valute naira. Kot vemo, pa je lani poleti cena črnega zlata začela strmo padati.

Tako Nigerija zdaj izvaža poceni nafto, hkrati pa mora uvažati bencin, ki je zaradi padanja vrednosti naire vse dražji. Težave je še dodatno poglobilo dejstvo, da bencin v Nigeriji subvencionira država (liter bencina v Nigeriji stane okoli 0,44 evra), ki zdaj ni pravočasno nakazala denarja za te subvencije. Kako bo pomanjkanje bencina vplivalo na volitve? Pomanjkanje bencina je za oblast še toliko bolj nerodno, ker 175-milijonsko državo, kjer na severu divja vojna z islamističnim Boko Haramom, 28. marca letos čakajo predsedniške in parlamentarne volitve.

Nigerija je največja izvoznica nafte v Afriki (izvozi 2,5 milijona sodčkov nafte na dan) in ena od petih največjih izvoznic utekočinjenega zemeljskega plina na svetu. Izvoz nafte in zemeljskega plina predstavlja 95 odstotkov izvoza in 75 odstotkov vseh državnih prihodkov (vir: U. S. Energy Information Administration).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin