Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
16. 11. 2016,
15.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

2

Natisni članek

Melania Trump volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump Steve Bannon

Sreda, 16. 11. 2016, 15.21

6 let, 6 mesecev

En teden po volitvah v ZDA

To je mož, ki je Donalda in Melanio Trump pripeljal v Belo hišo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

2

Steve Bannon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriška levica ga označuje za antisemita in rasista, republikanci pa ga hvalijo kot ameriškega domoljuba in moža, ki je kot vodja Trumpove kampanje osvojil Belo hišo. To je Steve Bannon.

"Prihajam iz delavske družine, družine irskih katoličanov, demokratske družine, ki je bila naklonjena Kennedyju in delavskim sindikatom. Nisem se zanimal za politiko, dokler nisem vstopil v vojsko in videl, kako je Jimmy Carter vse strašansko zaf... Postal sem velik oboževalec Ronalda Reagana. Še zdaj sem. Toda ko sem se leta 2008 vrnil iz Azije in videl, da je George Bush zaf... stvari kot Carter, se mi je ves establišment zagnusil. Vsa država je bila na tleh."

Tako je lani jeseni v pogovoru za ameriški tednik Bloomberg Businessweek Bannon, takrat še kot izvršni direktor izrazito konservativnega spletnega medija Breitbart, pojasnil motiv za svoj boj tako proti demokratinji Hillary Clinton kot proti Jebu Bushu, kandidatu vodstva republikanske stranke. 

Najbolj nevaren politični operativec v ZDA

"To je najbolj nevaren politični operativec v ZDA," je svoj članek svarilno naslovil Bloomberg. Še večjo pozornost medijev in ameriške politične javnosti je Bannon požel sredi avgusta letos, ko je prevzel vodenje Trumpove kampanje, ki je bila takrat v velikih težavah.

Bannon je skupaj s Kellyanne Conway, ki je imela položaj glavne menedžerke Trumpove kampanje, volilni boj osredotočil na prodor v tako imenovane globoko modre države (nekdaj močne industrijske zvezne države, kot so Pensilvanija, Michigan in Wisconsin, ki so do zdaj tradicionalno volile demokrate), v katerih živi veliko volivcev belopoltega delavskega razreda.

Menedžerka Trumpove kampanje Kellyanne Conway je navdušena nad Bannonom: "Bannon je briljanten taktik. Bil je general Trumpove kampanje." | Foto: Reuters Menedžerka Trumpove kampanje Kellyanne Conway je navdušena nad Bannonom: "Bannon je briljanten taktik. Bil je general Trumpove kampanje." Foto: Reuters

Prejšnjo sredo zgodaj zjutraj, ko je bil Trump s pomočjo nekdaj modrih držav izvoljen za predsednika ZDA, se je izkazalo, da je bila Bannonova predvolilna strategija pravilna.

Mornariški častnik in bankir na Wall Streetu

Čeprav je velika večina ljudi postala pozorna na Bannona šele letos, pa je to mož, ki ima zelo pestro in razgibano preteklost. Bannon oziroma Stephen Kevin Bannon, kot je njegovo polno ime, se je rodil novembra 1953 v mestu Norfolk v zvezni državi Virginija. Leta 1976 je diplomiral na virginijski politehnični univerzi, nato pa še magistriral iz nacionalne varnosti na univerzi Georgetown. Za nameček je na harvardski poslovni šoli opravil še magisterij iz poslovnih ved.

Nekaj let je bil mornariški častnik na ameriškem vojnem rušilcu, ki je bil del ameriškega tihomorskega ladjevja, in tudi pomočnik v štabu za pomorske operacije v Pentagonu. A kmalu se je poslovil od mornarice in odšel na Wall Street, kjer se je zaposlil v razvpiti investicijski banki Goldman Sachs.

Zdaj, ko Bannonu demokrati in mediji očitajo številne stvari, ga njegovi sodelavci branijo. Toda nekateri nekdanji sodelavci ga nimajo v preveč lepem spominu. Bil naj bi maščevalen in želil biti uspešen za vsako ceno.  | Foto: Getty Images Zdaj, ko Bannonu demokrati in mediji očitajo številne stvari, ga njegovi sodelavci branijo. Toda nekateri nekdanji sodelavci ga nimajo v preveč lepem spominu. Bil naj bi maščevalen in želil biti uspešen za vsako ceno. Foto: Getty Images

Leta 1990 je odšel na svoje in skupaj s svojim kolegom Johnom Talbottom ustanovil nišno investicijsko banko Talbott, Bannon&Co. Ta je imela svoj sedež na slovitem Beverly Hillsu v Hollywoodu. Ne po naključju, saj se Bannonova družba ukvarjala z vlaganji v filmski posel.

Kaj imajo skupnega Bannon, Sean Penn in Viggo Mortensen

Leta 1991 je bil tako izvršni producent filma Indijanski tekač (The Indian Runner), ki je bil režijski prvenec igralca Seana Penna. A film, v katerem je imel glavno vlogo Viggo Mortensen, se finančno ni preveč dobro odrezal. Bannonu je sekira padla v med leta 1993, ko je sodeloval pri prodaji podjetja Castle Rock poslovnežu Tedu Turnerju

Napovednik filma Indijanski tekač:

Kot plačilo za posel je namreč Talbott, Bannon&Co. (od leta 1994 samo še Bannon&Co., ker je Talbott zapustil podjetje) dobil deleže v petih televizijskih šovih, tudi v komični nanizanki Seinfeld. Po oceni časnika Financial Times je nanizanka Seinfeld po svetu zaslužila 3,1 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov). Tudi če je Bannon dobil samo odstotek, je zaslužil 31 milijonov dolarjev (29 milijonov evrov). 

Skok v medijske vode

Leta 1998 je Bannon Bannon&Co. prodal francoski banki Societe Generale in se posvetil delu filmskega producenta. Leta 2004 je produciral in režiral dokumentarec o nekdanjem republikanskem ameriškem predsedniku Ronaldu Reaganu. Med snemanjem filma se je Bannon seznanil s konservativnima novinarjema Andrewom Breitbartom in Petrom Schweizerjem (ta je avtor knjige o spornem skladu zakoncev Clinton - Clinton Cash, op. p.).

Breitbart je tako Bannona povabil v upravni odbor družbe, ki je vodila spletni medij Breitbart. Ko je Breitbart leta 2012 nepričakovano umrl, je Bannon postal izvršni direktor Breitbarta. Ta spletni medij je v času zadnje predsedniške kampanje najprej podpiral teksaškega senatorja Teda Cruza, nato pa skočil na Trumpov vlak.

Nanizanka Seinfeld, ki jo je ustvarjal komik Jerry Seinfeld, je bila zlata jama za Bannona. | Foto: Getty Images Nanizanka Seinfeld, ki jo je ustvarjal komik Jerry Seinfeld, je bila zlata jama za Bannona. Foto: Getty Images

Davitelj Bannon?

Bannon ima tudi pestro zasebno življenje. Bil je trikrat poročen, a se tudi že trikrat ločil. Prva žena je bila Cathleen Houff Jordan (z njo ima hčerko), druga Mary Louise Piccard (z njo ima dvojčici), tretja pa Diane Clohesy. Razpad drugega zakona je bil dokaj dramatičen, saj ga je Piccardova obtožila nasilja v družini. Med enim od njunih prepirov naj bi jo davil.

Toda ker se Piccardova ni pojavila na sodišču, so obtožbo proti Bannonu umaknili. Leta 2007 je Piccardova izjavila, da njen nekdanji mož ni hotel, da bi njuni hčerki odšli na šolanje v prestižno zasebno dekliško šolo Archer School v Los Angelesu, ker se tam šola preveč Judov.

Steve Bannon je bil Trumpov strateški svetovalec že v času kampanje in tudi v Beli hiši bo imel pomembno vlogo. Na fotografiji: Trump in Bannon pred volitvami v zgodovinskem mestu Gettysburg.  | Foto: Reuters Steve Bannon je bil Trumpov strateški svetovalec že v času kampanje in tudi v Beli hiši bo imel pomembno vlogo. Na fotografiji: Trump in Bannon pred volitvami v zgodovinskem mestu Gettysburg. Foto: Reuters

Očitki o antisemitizmu

Bannon je te očitke zavrnil in poudaril, da sta se njuni hčerki pozneje šolali na omenjeni prestižni šoli. Izjave nekdanje žene zdaj objavljajo mediji, ki Bannonu očitajo antisemitizem, a očitki demokratov o Bannonovem antisemitizmu so bolj ali manj strel v prazno.

Breitbart je namreč proizraelski medij. Bannon je v Izraelu celo ustanovil podružnico – Breitbart Jerusalem. Bannona so podprli tudi njegovi judovski kolegi (na primer urednik Breitbarta, pravoverni Jud Joel B. Pollak) in številni ameriški Judje.

Ne spreglejte