Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
15. 1. 2016,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA zgodovina

Petek, 15. 1. 2016, 14.58

8 let

To je bil edini ameriški predsednik, ki se ni nikoli poročil

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
James Buchanan, predsednik ZDA med letoma 1857 in 1861, je bil edini ameriški predsednik, ki se ni nikoli poročil. Toda kljub temu je v Belo hišo pripeljal prvo damo.

Eden najbolj odmevnih in najbolj pomembnih letošnjih dogodkov bodo novembrske predsedniške volitve v ZDA. Resna kandidatka za ameriško predsednico je tudi demokratka Hillary Clinton.

Hillary ali naša Melanija? Če bo zmagala, ne bo samo prva ženska na čelu te severnoameriške države, ampak tudi prva nekdanja prva dama, ki se bo vrnila v Belo hišo kot predsednica.

Če pa ji bo spodletelo in bo njen republikanski protikandidat milijarder Donald Trump, potem bo prva dama v Beli hiši postala Slovenka Melania Trump.

Borka za človekove pravice v Beli hiši Melania oziroma Melanija bo tako imela priložnost, da poskuša postati ena od najbolj opaznih prvih dam. Med najbolj znane ameriške prve dame poleg Hillary Clinton med drugim spadajo Eleanor Roosevelt, Jacqueline Kennedy in Betty Ford.

Eleanor Roosevelt, žena predsednika Franklina D. Roosevelta (predsednik v letih 1933–1945), je na primer prva ameriška prva dama, ki je svoj položaj izkoristila za družbeni aktivizem. Zavzemala se je za človekove in državljanske pravice, sodelovala pri ustanavljanju Združenih narodov, bila je tudi prva predsednica komisije ZN za človekove pravice …

Modna ikona v Beli hiši Jacqueline oziroma Jackie Kennedy, žena predsednika Johna F. Kennedyja (predsednik v letih 1961–1963), ni bila takšna aktivistka kot Eleanor Roosevelt, ampak je kot prva dama ZDA postala modna ikona. Takšno vlogo napovedujejo tudi Melanii Trump, če bo njenemu možu uspel prodor v Belo hišo.

Betty Ford, žena predsednika Geralda Forda (predsednik v letih 1974–1977), pa je bila prva dama v velikih težavah. Zasvojena je bila namreč z alkoholom in morfijem ter je imela duševne težave. Leta 1982 je ustanovila znani Betty Ford Center, kliniko oziroma center, namenjen ženskam, ki imajo težave z odvisnostjo.

Prva dama, ki v resnici ni bila prva dama Toda vsi ameriški predsedniki niso imeli prvih dam (izraz prva dama, izvirno first lady, se je prvič pojavil leta 1838 v članku o takrat že dolgo let pokojni Marthi Washington, ženi prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona , ki je predsednikoval v letih 1789–1797).

A izraz prva dama za prvo žensko v Beli hiši je postal običajen šele od leta 1860 naprej, ko je eden od ameriških časopisov Harriet Lane, nečakinjo takratnega predsednika Jamesa Buchanana, imenoval kot prvo damo v Beli hiši in državi. Pozneje se je ta izraz začel redno uporabljati za žene predsednikov.

Vdovci v Beli hiši Ironija je, da je omenjeni Buchanan edini ameriški predsednik v zgodovini, ki se ni nikoli poročil. Harriet je bila le njegova nečakinja, ki je skrbela za gospodinjstvo v Beli hiši. Za Buchanana se sicer namiguje, da naj bi bil tudi prvi istospolno usmerjeni predsednik ZDA, a trdnih dokazov za to ni.

Prve dame niso imeli tudi ameriški predsedniki Thomas Jefferson (predsednik v letih 1801–1809), Andrew Jackson (1829–1837), Martin Van Buren (1837–1841) in Chester Arthur (1881–1885), saj so bili že vdovci, ko so prišli v Belo hišo. Grover Cleveland (predsednik v letih 1885–1889 in 1893–1897) je tako kot Buchanan postal ameriški predsednik kot samski moški, a se je poročil eno leto po prihodu v Belo hišo (glej: Anthony Bergen, blog Dead Presidents).

Bo Bill Clinton postal prvi džentelmen v Beli hiši? V ZDA se poleg izraza prva dama uporablja tudi izraz prvi džentelmen oziroma prvi gospod (izvirno: first gentlemen). To so možje guvernerk ameriških zveznih držav. Če bo Hillary Clinton zmagala, pa se bo izraz prvi džentelmen oziroma prvi gospod lahko uporabljal za Billa Clintona (predsednik v letih 1993–2001).

Ne spreglejte