SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

The Economist: Vladi in opoziciji v Sloveniji šteti dnevi

4

termometer

Britanski tednik The Economist v najnovejši številki piše o tem, da se slovenska vlada maje, in se sprašuje, kaj se bo zgodilo.

Od novembra Slovenijo pretresajo protesti, januarja pa je protikorupcijska komisija "vrgla bombo", ko je sporočila, da bi morala premier Janez Janša in vodja opozicije Zoran Janković odgovoriti na nekaj vprašanj.

Janković bi moral razložiti povezave med podjetji svojih sinov, podjetji, ki poslujejo z mestom Ljubljano, katerega župan je, ter prenosom gotovine na njegov zasebni račun. Janša, ki mu že sodijo zaradi korupcije, pa bi moral povedati, kako je prišel do prek 200.000 evrov, katerih izvor ni znan.T ednik omenja različne možnosti rešitve krize ter dodaja, da premier obtožbe zavrača, njegova stranka pa govori o zaroti opozicije.

Ob tem je gospodarstvo v škripcih, BDP naj bi se lani znižal za 2,4 odstotka, brezposelnost znaša 12 odstotkov, Slovenija pa bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč. Izobraženi ljudje doma ne vidijo več prihodnosti.

Skrbi tudi sosednje Hrvate. Hrvaška bi morala v EU vstopiti 1. julija, a mora prej rešiti bančni spor s Slovenijo, če želi, da bo slovenski parlament ratificiral pristopno pogodbo. Če bo slovenska vlada padla in bodo predčasne volitve, bo julijski ciljni datum zgrešila, zaključuje The Economist.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin