Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 12. 2021,
10.44

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

11

Natisni članek

težave Francija varnost ograda živalski vrt volkovi

Sobota, 25. 12. 2021, 10.44

2 leti, 4 mesece

Iz ograde v živalskem vrtu pobegnilo devet volkov. Se jih moramo bati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

11

volkovi | Živalski vrt Trois Vallees je bil zaradi varnostnih in drugih težav prisilno zaprt že oktobra 2020, kar je sodišče nato preklicalo. Na spletni strani in družabnih omrežjih živalskega vrta je navedeno, da nameravajo svoja vrata ponovno odpreti sredi januarja.

Živalski vrt Trois Vallees je bil zaradi varnostnih in drugih težav prisilno zaprt že oktobra 2020, kar je sodišče nato preklicalo. Na spletni strani in družabnih omrežjih živalskega vrta je navedeno, da nameravajo svoja vrata ponovno odpreti sredi januarja.

Francoske oblasti so začasno zaprle živalski vrt Trois Vallees v mestecu Montredon−Labessonie na jugu države, potem ko je devet volkov v času obiskov pobegnilo iz ograde, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v petek sporočili lokalni uradniki.

Med nedavnim incidentom v živalskem vrtu ni bila poškodovana nobena oseba, so pa zaposleni ustrelili štiri volkove, preostalih pet so na kraju dogodka uspavali, je za AFP povedal lokalni uradnik Fabien Chollet.

"V živalskem vrtu v tistem času ni bilo veliko ljudi, zato obiskovalci niso bili v neposredni nevarnosti," je dejal Chollet in dodal, da bo zaradi težav z varnostjo živalski vrt zdaj treba zapreti, dokler se napake ne odpravijo.

Novice V živalskem vrtu opravili poseben poseg #video

Lastnik živalskega vrta Sauveur Ferrara je za AFP povedal, da so volkove sicer dobili pred kratkim, pobegnili pa so tako, da so uničili varnostni mehanizem in preplezali ograjo, vendar niso zapustili območja živalskega vrta.

"Zaradi nenormalnega in nevarnega obnašanja je osebje živalskega vrta žal moralo ubiti štiri volkove," je dodal Ferrara in poudaril, da so pred tem vse prisotne obiskovalce takoj pospremili na varno.

"Volk je plašna žival, ki se človeku izogiba"

O pobegih živali iz ljubljanskega živalskega vrta pri nas ne poročamo prav pogosto. Eden bolj žalostnih incidentov se je zgodil leta 2014, ko so se zaradi žleda podrla drevesa in polomile ograde, v katerih so bili tudi volkovi in risi. Risa samca so kmalu ujeli, samica Zoja, ki je več kot 30 dni tavala po Rožniku in so jo v stegnenico ustrelili z uspavalnim nabojem, pa je kasneje zaradi zapletov po operaciji umrla. Preostale volkove so takrat zaradi nevarnosti, da ne bi pobegnili, uspavali in premestili. 

"Ne razpolagamo s podatki, da bi na območju Slovenije volk kadarkoli napadel človeka. So zelo plašne živali, ki se človeku izogibajo. Bližnjih srečanj z volkovi je zelo malo," nam je na vprašanje, ali pri nas v naravi beležimo napad volka na človeka, pojasnil Bojan Rantaša z Zavoda za gozdove. Ob morebitnem srečanju z volkom v naravi je najbolje, da ostanemo mirni, ga opozorimo na svojo prisotnost in se umaknemo, še svetuje.

V Sloveniji 12 tropov, največ je napadov na drobnico

Zadnji najzanesljivejši podatki o številčnosti volkov pri nas so iz sezone 2020/21, ko so z genetskimi metodami v Sloveniji zaznali 12 različnih volčjih tropov oziroma je bilo na območje celotne Slovenije približno 120 živali.

Letos so do zdaj na Zavodu za gozdove zabeležili približno 200 škodnih dogodkov, ki so jih povzročili volkovi. Največ je napadov volkov na domače živali, in sicer na ovce − teh je kar dve tretjini. Po pogostosti jim sledijo napadi na govedo, koze, konje in osle ter druge domače živali. Največ škodnih dogodkov, ki so jih letos povzročili volkovi, je bilo na Kočevskem, sledijo Notranjska, severozahodna Slovenija in Primorska.

Napadi na pse v okolici hiš niso pogosti

"Vsako leto zabeležimo tudi kak primer napada volkov na domačega psa, letos je takšnih napadov več na širšem območju Suhe krajine. Zabeležili smo tri škodne dogodke na območju Strug in Ratja, kjer so volkovi pokončali ali poškodovali domače pse. Poleg omenjenih primerov smo bili obveščeni še o enem, kjer pa lastnik ni prijavil škode zaradi smrti svojega psa," je še povedal Rantaša.

Že videti volka v naravi je privilegij, ki se ga moramo veseliti, saj se človeka zelo bojijo, zato je strah odveč, še pomirjajo strokovnjaki. V teh redkih situacijah volk za razliko od medveda ne napade, ampak se pred človekom hitro umakne. Tudi v primerih nedavnih napadov na pse so se volkovi umaknili takoj, ko so zagledali človeka.

Ohranjanje populacije in sobivanje s človekom 

Projekt SloWolf, ki je trajal med letoma 2010 in 2013 je bil prvi obsežni projekt o volku v Sloveniji, cilj pa dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi.

"SloWolf je pomembno prispeval k izboljšanju upravljanja z volkovi pri nas, in sicer z ozaveščanjem o primernih načinih varovanja pašnih živali, kot so električne mreže, pastirski psi, z vzpostavitvijo modernih metod nadzorovanja populacije volkov, kot je genetsko štetje, z vpeljavo prilagojenega upravljanja populacij divjadi na območju prisotnosti volkov, in s številnimi drugimi aktivnostmi," je za naš portal še povedal Rantaša.

Novice Črn dan v dunajskem živalskem vrtu: umrla 129-letna želva
panda Shin Shin 1
Novice Ogrožena medvedka je dobila kar dva #video #foto
lemur
Trendi V Angliji praznujejo rojstvo redkega puhastega mladiča #video
sibirski tiger
Novice Samec sibirskega tigra, ki so ga poimenovali Bos oziroma Šef, je prispel v ZOO Ljubljana
tapir, Kingut
Novice Umrla najstarejši tapir in najstarejši lenivec na svetu
Ne spreglejte