SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tajno poročilo Nata: Pakistan pomaga talibanom

3

termometer

Pakistanske varnostne sile na skrivaj pomagajo afganistanskim talibanom, ki se nadejajo zmage po odhodu zahodnih sil iz dežele, razkriva tajni dokument Nata, ki se je pojavil v javnosti.

Natovo poročilo, vpogled vanj sta pridobila časnik The Times in medijska mreža BBC, so pripravili na podlagi informacij, ki so jih pridobili od ujetih upornikov in so ga minuli mesec predali Natovim poveljnikom v Afganistanu.

"Pomembno je razumeti kontekst izjav" Na poročilo so se odzvali tudi že v Natovih silah (Isaf) v Afganistanu. Natov poveljnik, poročnik Brian Badura je dejal, da poročilo lahko "predstavlja neko vrsto reprezentativnih vzorcev o stališčih talibanov in idejah, a je jasno, da gre za njihova stališča in ga ne bi smeli razlagati v smislu vojaškega napredka".

Podobno je dejal tiskovni predstavnik Isafa v Kabulu, podpolkovnik Jimmie Cummings. "Zaupen dokument je zbirka mnenj in idej talibanskih ujetnikov, ki temeljijo na njihovih izjavah v času ujetništva. Pomembno je razumeti ta kontekst, izredno pomembno pa je, da na podlagi komentarjev talibanov, ne delamo nobenih zaključkov," je še dejal.

Islamabad "intimno vpleten" z uporniki Dokumenti v poročilu z naslov Država talibanov nakazujejo, da naj bi Islamabad prek pakistanske obveščevalne službe Isi bil "intimno vpleten" z uporniki. Po poročanju BBC poročilo temelji na dokumentih z okoli 27.000 zaslišanj več kot 4000 ujetih talibanov in operativcev teroristične mreže Al Kaida. Ti naj bi med drugim razkrili, da je Islamabad prek svetovnega spleta s pomočjo posrednikov in vohunov strateško svetoval talibanom v boju proti koalicijskim silam Zahoda v Afganistanu.

Isi ima podatke o dejavnostih talibanov in kje se nahajajo njihovi visoki predstavniki. Ti se redno srečujejo s predstavniki Isija, ki strateško svetujejo in prenašajo morebitne zaskrbljenosti pakistanske vlade, še navaja poročilo, ki hkrati izpostavlja, da so od zajetih sicer dobili zelo malo dokazov, da naj bi Islamabad talibanom pomagal tudi z orožjem.

Ameriško obrambno ministrstvo brez komentarja Ameriško obrambno ministrstvo je že sporočilo, da poročila ne more komentirati, so pa izpostavili svoje bojazni glede Pakistana in njegovega vpliva na Afganistan.

"Nismo videli poročila, zato ga ne moremo komentirati," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Dodal je, da so bile ZDA že dolgo časa zaskrbljene zaradi stikov med elementi Isija in nekaterimi mrežami skrajnežev.

"Nepričakovano velik interes za pridružitev talibanom" Tajno Natovo poročilo tudi razkriva, da je bilo lani zaznati nepričakovano velik interes, celo med člani afganistanske vlade, da se pridružijo talibanom. "Afganistanski civilisti pogosto dajejo prednost talibanski vladavini kot afganistanski vladi, kar je običajno rezultat vladne korupcije," razkriva poročilo. Dodaja, da so talibani namerno na nekaterih območjih popustljivi, da bi Natove sile vzpodbudili k hitrejšemu umiku, hkrati pa sklepajo lokalne posle z afganistanskimi silami, ki prevzemajo nadzor od Natovih sil.

Pakistan poročilo označil za "neresnega" in "nevrednega komentiranja" Pakistan se je danes že ostro odzval na poročilo in ga označil za "neresnega" in "nevrednega komentiranja". "Če povem milo, je to neresno. Obvezani smo, da se ne vmešavamo v Afganistan in pričakujejo od ostalih držav, da se bodo strogo držale tega načela," je dejal tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva Abdul Basit.

Pakistan zanika "skrite načrte" v Afganistanu Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har se je sicer v Kabulu sestala z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Po srečanju je zagotovila, da Pakistan v Afganistanu nima nobenih "skritih načrtov". Odločno je tudi zavrnila tajno poročilo Nata, da naj bi Pakistan na skrivaj pomagal talibanskim upornikom. "Tovrstne trditve smo slišali že velikokrat. A Pakistan podpira vsako pobudo, ki se jo loti afganistanska vlada v iskanju miru," je dejala Rabanijeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin