SiolNET. Novice Svet
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švica korak bližje prepovedi nošenja burk v javnosti

1,55

termometer

burka
Foto: Reuters

Spodnji dom švicarskega parlamenta je podprl osnutek zakona, ki prepoveduje nošenje burk v javnosti.

Osnutek zakona je podprlo 88 poslancev, 87 jih je bilo proti, deset pa se jih je vzdržalo. "Doseči želimo spoštovanje javnega reda in dostojanstva žensk," pravijo v Švicarski ljudski stranki, ki je predlagateljica zakona.

Zakon bo v naslednjem koraku obravnaval državni svet, v katerem sedijo predstavniki vseh 26 kantonov.

Bodo Švicarji na referendumu odločali o prepovedi burk?

Pričakovati je, da bodo Švicarji še pred uveljavitvijo zakona o prepovedi burk odločali na referendumu. Zbiranje podpisov za njegov razpis že poteka. Celoten zakonodajni postopek bi tako lahko trajal vsaj še dve leti, poroča Daily Mail.

V Franciji in Belgiji prepovedano zakrivanje obraza v javnosti

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je julija 2014 potrdilo francosko prepoved zakrivanja obraza v javnosti in tako zavrnilo argumente 24-letne Francozinje, da prepoved krši versko svobodo. Kot je poudarilo sodišče, je bila uvedba prepovedi z namenom zagotavljanja družbene kohezije upravičena.

Leta 2011 je tudi v Belgiji stopila v veljavo prepoved nošenja pokrival, ki prekrivajo obraz. Kršitelje zakona čaka kazen v višini 137,50 evra. Belgijski zakon določa, da si nihče ne sme v tolikšni meri zakriti obraza, da ne bi bila mogoča njegova identifikacija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin