Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 21.08

8 let

Svetovni voditelji za sprostitev libijskih sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Udeleženci konference o prihodnosti Libije so obljubili, da bodo sprostili milijarde zamrznjenih libijskih sredstev, da bi tako pomagali pri obnovi države.

Dogovorili so se tudi za odprtje novih veleposlaništev v Tripoliju. Kot je po koncu konference povedal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je konferenco gostil skupaj z britanskim premierom Davidom Cameronom, so vsi voditelji približno 60 držav "obljubili, da bodo sprostili denar včerajšnje Libije, da bi financirali razvoj današnje Libije". Takoj naj bi sprostili petnajst milijard dolarjev, je pojasnil Sarkozy.

Nato bo dokončal misijo v Libiji

Sarkozy in Cameron sta napovedala tudi, da se bo operacija zveze Nato v Libiji nadaljevala, dokler bodo Gadafi in njegovi lojalisti predstavljali nevarnost. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen pa je dejal, da bo Nato "dokončal misijo v Libiji".

"Začeti je treba s procesom sprave in odpuščanja" Sarkozy je še dejal, da bi morali Gadafija prijeti, Libijci pa naj se sami odločijo, kje se mu bo sodilo. Prav tako je pozval upornike v nacionalnem prehodnem svetu, naj si po šestih mesecih bojev prizadevajo za spravo s tistimi, ki so podpirali Gadafija. Začeti je treba s "procesom sprave in odpuščanja", je dejal Sarkozy.

"Okrepiti moramo strpnost"

Vodja libijskih upornikov Mustafa Abdel Džalil je že obljubil, da bodo izpolnili svoje naloge. "Moramo zagotoviti varnost v Libiji, okrepiti moramo strpnost in vzpodbujati odpuščanje, treba bo spoštovati pravno državo," je dejal.

Cameron pa je v nove libijske oblasti izrazil vse zaupanje. Kot je menil, so povsem dorasli nalogam, ki jih čakajo. "Libijsko ljudstvo bo vzelo prihodnost v svoje roke," je menil britanski premier.

Na drugi strani pa so manj navdušeni nad uporniki v Afriški uniji. Kot je dejal predsednik komisije te organizacije Jean Ping, v Afriški uniji še niso pripravljeni priznati libijskega nacionalnega prehodnega sveta, kar je sicer doslej storilo že 60 držav, med njimi tudi Rusija.

Ping: Problem so delavci iz drugih afriških držav Kot je pojasnil Ping, so problem predvsem delavci iz drugih afriških držav, ki so jih uporniki zajeli kot domnevne Gadafijeve plačance in ki jim zdaj po Pingovih besedah grozijo povračilni ukrepi. "Od nacionalnega prehodnega sveta smo dobili določena zagotovila. Bomo videli, kaj bo," je dejal Ping.

Iz Libije od februarja pobegnilo 860.000 ljudi

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je dejal, da so Združeni narodi v Libijo pripravljeni napotiti misijo, katere cilj bi bila humanitarna dejavnost in graditev države, in ki bi z delom začela čim prej. Humanitarne potrebe je izpostavil kot najbolj pereče, saj je iz države od februarja pobegnilo 860.000 ljudi, javne službe, tudi bolnišnice in klinike, pa se soočajo s pomanjkanjem ljudi. Problem je tudi pomanjkanje pitne vode. Dodal je, da prehodni nacionalni svet misijo podpira.

"Zaloge orožja ne smejo priti v napačne roke" Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je novo vodstvo Libije pozvala k boju proti ekstremizmom, pa tudi k zaščiti Gadafijevih zalog orožja tako, da ne bodo prišle v napačne roke in ogrozile libijskih sosed in sveta. Izpostavila je nujnost, da se borijo za "transparentno demokracijo v združeni Libiji brez ekstremizmov", ki bo prepovedala uporabo nasilja kot političnega orožja in ki se bo zavzemala za toleranco in pluralizem.

Pred začetkom konference sta se sicer o prihodnosti Libije na ločenem sestanku že pogovarjala Clintonova in Sarkozy, pred tem pa se je Clintonova sestala tudi s turškim kolegom Ahmetom Davutoglujem.

Ne spreglejte