SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stavkajočim južnoafriškim rudarjem grozi odpustitev

3

termometer

Rudarji, zaposleni v rudniku Marikana, stavkajo od četrtka, ko je policija ustrelila 34 rudarjev. Podjetje, ki ima rudnik v lasti, že grozi z odpustitvijo, če se rudarji ne bodo vrnili na delo.

Južno Afriko znova pretresajo spori med rudarji in lastniki rudnikov, v četrtek pa je olje na ogenj prilila še policija, ko je pred rudnikom platine Marikana ustrelila 34 rudarjev, ki naj bi protestirali proti upravnikom rudnika zaradi prenizkih plač. Protestniki so s seboj imeli mačete in ročne pištole, očividci pa trdijo, da so se z orožjem napotili proti policistom, ki so jih na tam ustrelili. Ustrelili so 34 rudarjev, 78 pa jih ranili. Po zadnjim podatkih naj bi zaradi poškodb umrlo še deset ljudi.

Le tri dni po pokolu pa je podjetje Lonmin že zahtevalo, da se rudarji, ki so zaradi poboja njihovih sodelavcev začeli s stavko, vrnejo na delo ali pa bodo izgubili zaposlitev. Tako je približno tri tisoč rudarjev po četrtkovem pokolu začelo s stavko, ki je po besedah Lonmina nelegalno, zato zahteva, da se stavkajoči rudarji vrnejo na delo.

Rudarji so prepričani, da so z zahtevo žaljivi

Rudarji pa so se na njihove zahteve že odzvali in jih označili za žaljive. "Pričakovanje, da se bomo vrnili na delo, je žaljivo. Veliko naših prijateljev in sodelavcev je umrlo, oni pa pričakujejo, da bomo nadaljevali z delom. Nikoli!" je povedal rudar Zachariah Mbewu, ki je povedal, da se bodo na delo vrnili, ko bo uprava uslišala njihove zahteve. Rudarji želijo namreč doseči zvišanje plač, saj zdaj zaslužijo med 484 in 605 ameriškimi dolarji na mesec, želijo pa, da jim uprava rudnika zagotovi plačo v višini 1500 ameriških dolarjev.

Lesiba Seshoka iz Nacionalne zveze rudarjev je sicer že potrdil, da se je večina rudarjev že vrnila na delo, le peščica pa je mnenja, da je za vrnitev na delovno mesto prezgodaj.

V luči pobojev je južnoafriški predsednik Jacob Zuma napovedal šestdnevno žalovanje, kljub temu pa podjetje Lonmina ne popušča svojim delavcem. "Naš narod je v šoku in v bolečini. Ta teden moramo nameniti čas razmisleku o tem, kako sveto je človeško življenje in pravica do življenja," je včeraj povedal Jacob Zuma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin