SiolNET. Novice Svet
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srbski zunanji minister Fajonovi: Slovenija naj ne dreza v občutljive teme

3,58

termometer

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Selaković je opozoril, da je treba pokazali tudi malo diplomatskega takta in ne drezati v Srbijo tam, kjer je najobčutljivejša. | Foto: Bojan Puhek
Selaković je opozoril, da je treba pokazali tudi malo diplomatskega takta in ne drezati v Srbijo tam, kjer je najobčutljivejša. Foto: Bojan Puhek

Srbski zunanji minister Nikola Selaković je Ljubljano opozoril, naj Srbije ne dreza tam, kjer je najobčutljivejša. S tem se je odzval na izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je kot absurdno označila izjavo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je Slovenija s priznanjem neodvisnosti Kosova narušila ozemeljsko celovitost Srbije.

"Če je kaj absurdno, je to stališče, da ima Slovenija večji in legitimnejši interes do Kosova kot Srbija," je bil jasen Selaković, ki je Kosovo označil za srbsko avtonomno pokrajino. "A na podlagi sporočil, ki te dni prihajajo iz Ljubljane, bi lahko dobili vtis, da nekateri tamkajšnji politiki mislijo tako," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v četrtek ocenil Selaković.

Poudaril je, da se je Srbija odločila, da ne bo problematizirala tega vprašanja v odnosih s Slovenijo, kar pa ne pomeni, da odobrava stališče Slovenije glede Kosova.

Srbski zunanji minister je dejal, da ne nasprotuje pravici Slovenije, da zavzame stališče glede kateregakoli vprašanja in ga obravnava kot svoj državni interes, vendar pa Slovenija prav tako ne bi smela kratiti pravice Srbiji, da ščiti svoje državne in nacionalne interese.

Diplomatski takt je minimum

Opozoril je še, da je treba pokazali tudi malo diplomatskega takta in ne drezati v Srbijo tam, kjer je najobčutljivejša, saj je to po njegovih besedah minimum spodobnosti za nekoga, ki želi negovati partnerske odnose s Srbijo.

Vučić je v soboto po srečanju s Pahorjem v Beogradu na vprašanje, ali se bo Srbija pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, odgovoril, da bo imela Srbija obvezo sledenja skupni zunanji in varnostni politiki Evropske unije tik pred članstvom v povezavi.

"Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila," je ob tem pripomnil Vučić. Spomnil je na dejstvo, da je Slovenija priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Borut Pahor in Aleksandar Vučić Novice Vučić ob obisku Pahorja: Slovenija je kršila ozemeljsko celovitost Srbije

Vučić je dodal, da je Slovenijo navedel zgolj kot primer in da ima Srbija s Slovenijo dobre odnose, enako pa bi lahko rekel tudi za druge države, kot so na primer ZDA, Nemčija ali Francija.

"Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića," so v ponedeljek sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, potem ko so na pogovor poklicali veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković. V Beogradu je na srbskem zunanjem ministrstvu pogovor o tem imel slovenski veleposlanik Damjan Bergant.

Borut Pahor in Aleksandar Vučić Novice Srbsko veleposlanico poklicali na zagovor

Na MZZ so dodali, da so znova predstavili stališče Slovenije glede Kosova, ki ga je uradna Ljubljana priznala kot samostojno in neodvisno državo, še vedno pa pričakujejo nadaljevanje dozdajšnje dinamike sodelovanja s Srbijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin