Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 12. 2007,
12.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2007, 12.14

8 let, 5 mesecev

Srbska skupščina sprejela resolucijo o Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Srbska skupščina je sprejela resolucijo o Kosovu, kjer je zapisano, da je Kosovo sestavni del Srbije, o njegovem statusu pa lahko odloča le VS ZN.

Poleg tega Beograd v resoluciji napoveduje prekinitev odnosov z državami, ki bi priznale neodvisno Kosovo, zapisano pa je še, da morajo vsi mednarodni sporazumi, ki jih bo Srbija sklenila, vključno s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju z EU, upoštevati suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije.

Za resolucijo glasovalo 220 poslancev od 237 prisotnih

Razprava o resoluciji je trajala osem ur, zanjo je glasovalo 220 poslancev, 14 jih je bilo proti, trije pa so se vzdržali. Srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da bo Srbija naredila, kar bo v njeni moči, da bi Kosovo in Srbija ostala na evropski poti, ne bo pa nikoli sprejela neodvisnosti Kosova.

Ohranitev Kosova kot dela Srbije je glavna prioriteta vseh državnih institucij

Med drugim je v resoluciji zapisano, da je ohranitev Kosova kot dela Srbije glavna prioriteta vseh državnih institucij, dokler ne bo dosežena sporazumna rešitev tega vprašanja na osnovi resolucije VS ZN o Kosovu. Srbija lahko poleg tega na podlagi sprejete resolucije zahteva, da mora EU od VS ZN pridobiti privolitev, v kolikor želi na ozemlje Srbije in Kosova poslati svojo misijo. Prav tako namerava Srbija prekiniti diplomatske in druge odnose z državami, ki bi priznale neodvisnost Kosova.

Koštunica je ocenil, da bila z izglasovanjem potrjena srbska enotnost Ob sredinem sprejetju resolucije je zadovoljstvo izrazil srbski premier Vojislav Koštunica, ki je ocenil, da je z izglasovanjem potrjena tudi srbska enotnost. Po končanem zasedanju srbske skupščine je novinarjem dejal, da v naslednjih dneh sledi še veliko dela, da bi lahko sprejeli akcijske načrte za primer, če Kosovo enostransko razglasi svojo neodvisnost.

Jeremić: Srbija bo glede statusa Kosova ostro nasprotovala ZDA

Vodja srbske diplomacije, zunanji minister Vuk Jeremić pa je novinarjem dejal, da bo Srbija, ko gre za vprašanje prihodnjega statusa Kosova, ostro nasprotovala politiki ZDA do tega vprašanja, v kolikor je ZDA ne bodo spremenile. "Najpomembneje je ohraniti enotnost v državi in jasno politiko pri najvažnejših prioritetah - to je v tem trenutku ohranitev ozemeljske celovitosti Srbije in nadaljevanje evropske integracije Srbije," je še dodal Jeremić.

Srbska vojska bo zaščitila ogroženo prebivalstvo na Kosovu Če bi prišlo do kakršnega koli nasilja na Kosovu in se sile Kfor ne bi odzvale ter zaščitile Srbije, je srbska vojska pripravljena, da ponudi zaščito ogroženim prebivalcem, pa je še dejal Tadić. "Z izolacijo od ostalega sveta in vojno ne moremo niti ohraniti Kosova niti zagotoviti gospodarskega napredka za državljane," je dejal. Poudaril je še, da se Srbija zavzema za nadaljevanje pogajanj, hkrati pa je izrazil prepričanje, da je mogoče najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Kosovo naj bi razglasilo neodvisnost 6. februarja

Kosovo naj bi neodvisnost razglasilo 6. februarja, je konec prejšnjega tedna poročal srbski tisk, sklicujoč se na dobro obveščene diplomatske vire v Parizu in Beogradu. To naj bi se zgodilo po srbskih predsedniških volitvah.

Ne spreglejte