Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija vlak krivda

Sobota, 3. 8. 2013, 11.39

8 let

Sprevodnik zanika krivdo za nesrečo iztirjenega vlaka v Španiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sprevodnik zanika kakršnokoli krivdo za nesrečo vlaka, ta se je iztiril pred španskim mestom Santiago de Compostela, umrlo pa je 79 ljudi.

Sprevodnik, njegovo ime uradno ni znano, španski mediji pa so ga prepoznali kot Antonia Martina Marugana, je v petek pričal pred sodiščem v Santiagu de Compostela, to vodi preiskavo tragične nesreče. Tja je bil sicer poklican le kot priča, saj ni obtožen nikakršnega napačnega ravnanja. "Nikoli nisem čutil, da bi bil kriv za nesrečo," je novinarjem povedal strojevodja, ko je prispel na sodišče. Je pa poudaril, da je zaradi nje pretresen. "Fizično sem precej dobro, psihološko pa ranjen," je dejal.

Sprevodnik ni osumljen malomarnosti Sodnik Luis Alaez je povedal, da sprevodnik, ki je pred nesrečo klical strojevodjo, da ga vpraša, na katerem tiru bo vlak ustavil na bližajoči se postaji v Santiagu de Compostela, ni osumljen malomarnosti. "Posvetovanje s strojevodjo z namenom ugotoviti, ali bi vlak lahko pripeljal na določen tir, je nekaj običajnega," je dejal sodnik. "To ni bil vzrok za iztirjenje."

"Čeprav je bilo nesrečno naključje, da se je klic zgodil na določenem kraju ob določenem času, to ni dovolj za obtožbo o malomarnosti," je še menil sodnik.

Strojevodja ne zna pojasniti, zakaj ni zaviral Strojevodja Francisco Jose Garzon Amo je že v nedeljo na sodišču dejal, da ne razume, zakaj ni pravočasno zaviral. "Ne znam pojasniti. Še vedno ne razumem," je odgovoril na vprašanje sodnika, zakaj pred ostrim ovinkom ni upočasnil.

Garzon je obtožen povzročitve 79 smrti iz malomarnosti. Po zaslišanju so ga izpustili proti plačilu varščine, a ostaja pod nadzorom.

Pred iztirjenjem peljal s hitrostjo 179 kilometrov na uro Uradno poročilo o podatkih iz črne skrinjice, objavljeno v petek, je pokazalo, da je vlak dve minuti pred nesrečo po tirih hitel s hitrostjo 199 kilometrov na uro. Do točke iztirjenja je pripeljal s 179 kilometri na uro, medtem ko je omejitev na tistem odseku 80 kilometrov na uro.

Poročilo razkriva še, da je črna skrinjica zabeležila opozorilni zvočni signal, ko se je vlak približal območju zmanjševanja hitrosti. V tem trenutku je strojevodja še vedno govoril po telefonu. Po signalu je vlak začel upočasnjevati, štiri sekunde po tem, ko so se vagoni začeli ločevati od tirov, pa je strojevodja potegnil še zavoro v sili. To je hitrost vlaka zmanjšalo na 153 kilometrov na uro.

Ne Garzon ne Marugan preiskovalcem takoj po nesreči nista omenila klica. Tega so razkrili šele podatki iz črne skrinjice. Marugan je nato priznal, da je strojevodjo klical prav on.

Ne spreglejte