Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2009,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 27. 2. 2009, 12.49

8 let

Solana obiskal Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana je danes kot najvišji predstavnik EU, odkar je oblast na območju leta 2007 prevzelo palestinsko gibanje Hamas, obiskal Gazo.

Namen njegovega obiska je pred ponedeljkovo donatorsko konferenco za obnovo Gaze iz prve roke videti opustošenje, ki ga je za sabo pustila 22-dnevna izraelska ofenziva. Donatorska konferenca za pomoč pri obnovi Gaze "Prišel sem izrazit solidarnost s prebivalci Gaze in jim povedati, da jim bomo pomagali pri obnovitvenem procesu," je med nagovorom pred ruševinami ameriške mednarodne šole v Gazi povedal Solana. V okviru turneje v regiji se bo namreč Solana v ponedeljek udeležil mednarodne donatorske konference za pomoč pri obnovi Gaze, ki jo bo Egipt gostil v letovišču Šarm el Šejk.

Palestinci upajo, da bodo zbrali 2,8 milijarde dolarjev Solana je ob tem v imenu EU izrazil upanje, da bodo na konferenci zbrali zadostna sredstva za obnovo območja. Palestinci sicer upajo, da jim bo uspelo zbrati 2,8 milijarde dolarjev, samo ZDA pa naj bi prispevale 900 milijonov dolarjev.

Na podobnem obisku v Gazi se danes mudi tudi norveški zunanji minister Jonas Gahr Stoere, ob čemer pa ne on ne Solana nimata na urniku srečanja s predstavniki Hamasa, ki je na seznamu terorističnih organizacij EU in ZDA. Gibanje je junija 2007 nasilno prevzelo nadzor na Gazo, med njimi in pripadniki rivalskega gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa odtlej vladajo napeti odnosi.

Spravno pogovori Hamasa in Fataha Hamas, Fatah in ostala palestinska gibanja so sicer v četrtek v Kairu ob posredovanju Egipta začela spravne pogovore, katerih cilj je končanje dolgotrajnega spora in odprtje poti za palestinsko vlado narodne enotnosti, ki bo lahko sodelovala z mednarodno skupnostjo.

Ključno je oblikovanje vlade narodne enotnosti Pogovori so ključnega pomena tudi za ponedeljkovo donatorsko konferenco, saj po mnenju mednarodne skupnosti za začetek obnove Gaze ključno oblikovanje palestinske vlade narodne enotnosti. Poleg tega je Egipt spravne pogovore umestil v prizadevanja za dosego dolgoročnega premirja med Hamasom in Izraelom, ki doslej niso obrodila sadov.

Ne spreglejte