Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Guantanamo teroristični napad

Četrtek, 23. 8. 2012, 9.06

8 let

Sojenje odgovornim za teroristični napad na New York šele leta 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včeraj bi se morala začeti prva zaslišanja osumljenih za napad na Ameriko 11. septembra, vendar so bila zaradi orkana Isaac prestavljena.

V vojaškem oporišču Guantanamo bi se morala začeti prva zaslišanja petih obtožencev za teroristične napade na New York 11. septembra 2001, vendar so jih prestavili zaradi približujočega se orkana Isaac. Čeprav so ameriški mediji to sojenje poimenovali kot sojenje stoletja, je včeraj tožilstvo sporočilo, da sojenje ne bo potekalo v soju žarometov, kar je sicer značilno za vse odmevnejše primere v Ameriki, hkrati pa so branilci pojasnili, da se sojenje najverjetneje ne bo začelo do leta 2016.

"Spomnim se, ko je general Martin povedal, da bodo minila štiri leta, preden bo primer Zacariasa Moussaouija prišel na sodišče. Mislim, da bo tako tudi s tem primerom. Veliko časa bo preteklo do sojenja, vendar se mi zdi, da je to razumno za primer terorizma na ameriških tleh," je povedal branilec James Connell, ki je razkril, da bo k zamudi pripomoglo tudi dejstvo, da bo sojenje v oporišču v Guantanamu in ne v New Yorku.

Ameriške televizije prenašajo vse pomembnejše sodne procese

V Ameriki je namreč televizijski prenos odmevnejših sodnih procesov nekaj čisto običajnega. Američani so tako lahko v celoti spremljali sojenje O. J. Simpsonu, ki je bil obtožen umora svoje žene, in zdravniku Conradu Murrayju, ki je odgovoren za smrt Michaela Jacksona. Vojaški tožilec Mark Martins pa je včeraj razkril, da sojenje načrtovalcem napada na Ameriko ne bo predvajano na televiziji, kar onemogočajo trenutni zakoni o vojaških komisijah.

Tožilstvo je namreč prepričano, da bi lahko sojenje predvajali le v izbranih vojaških oporiščih in nekaterih sodnih dvoranah v Ameriki, s tem pa se ne strinjajo branilci. James Connell je povedal: "Prepričani smo, da bi morali sojenje prenašati po televiziji, da bi si ga lahko ogledale žrtve napada ali vsi tisti, ki jih ta primer zanima. S tem se ne more primerjati prenašanje v nekaterih vojaških oporiščih."

Domnevni snovalec napada Kalid Šejk Mohamed se je na zatožni klopi znašel skupaj s svojim nečakom Alijem Abdijem al Azizom Alijem, Mustafo al Hasavijem, Ramzijem Binalšibijem in Validom bin Atašem. V primeru, da bodo spoznani za krive ugrabitve dveh letal, ki so ju usmerili v Pentagon in stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, jih čaka smrtna kazen.

Ne spreglejte