Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2008,
17.04

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 13. 7. 2008, 17.04

8 let, 2 meseca

Socialisti razdrli koalicijo z DSS in SRS v Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsedstvo Socialistične stranke Srbije se je odločilo razdreti koalicijski sporazum s Srbsko radikalno stranko in Demokratsko stranko Srbije o oblikovanju skupne vlade v Beogradu.

»Koalicija DSS, SRS in SPS bi ogrozila obstanek srbske vlade« Pogodba bi namreč lahko ogrozila novo koalicijo na državni ravni, v katero je Socialistična stranka (SPS) vstopila skupaj s proevropsko Demokratsko stranko (DS). "Predsedstvo je sklenilo, da bi koalicija DSS, SRS in SPS ogrozila obstanek srbske vlade," je povedal predsednik stranke Ivica Dačić. Ob tem je predsedstvo naletelo na nasprotovanje znotraj stranke, saj vodstvo beograjske SPS ni bilo pripravljeno izstopiti iz že sklenjene koalicije.

Z DS se bodo pogovarjali o oblikovanju nove koalicije Kot je še pojasnil Dačić, se bodo socialisti ponedeljkovega zasedanja beograjske mestne skupščine udeležili le, da potrdijo mandate na novo izvoljenih mestnih svetnikov, sicer pa bodo v naslednjih dneh potekali pogovori z DS o oblikovanju nove koalicije v srbski prestolnici.

Se obetajo nove volitve? Obenem je Dačić opozoril, da konec ene koalicije še ne pomeni avtomatične sklenitve nove, saj je za SPS nesprejemljivo oblikovanje večine skupaj z Liberalno-demokratsko stranko (LDP), brez katere pa proevropska koalicija v Beogradu nima zadostne večine za vladanje. Dačić zaradi tega tudi ni izključil možnosti novih volitev v Beogradu.

DS pričakuje, da bo beograjski župan demokrat Ob tem pa velika negotovost spremlja tudi izbiro novega župana srbske prestolnice. Medtem ko je bil skupni kandidat maja sklenjene koalicije generalni sekretar SRS Aleksander Vučić, naj bi DS sedaj od SPS pričakovala, da pri kandidaturi za župansko mesto podpre njihovega kandidata Dragana Đilasa. Vodja DS in srbski predsednik Boris Tadić naj bi bil glede tega celo tako odločen, da je pripravljen razdreti koalicijo s socialisti, če Beograd za župana ne bi dobil demokrata.

Tudi v tem primeru pa bi DS lahko ostal v vladi, saj bi lahko računal na podporo LDP in dveh majhnih koalicijskih partneric socialistov, Stranke združenih upokojencev Srbije (PUPS) in Enotne Srbije (JS).

Ne spreglejte