SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Smrt Mandele bo manipuliran politični dogodek"

4

termometer

Politiki v Južni Afriki bodo smrt Nobelovca Nelsona Mandele izkoristili za nabiranje političnih točk, je prepričan slovenski poslovnež v Cape Townu Bogdan Šalej.

Nelson Mandela velja za enega najbolj vidnih političnih likov moderne zgodovine, ki ga ves svet pozna kot velikega borca za demokracijo ter svobodo. Je ikona boja proti apartheidu, katerega zlom je simbolično zaznamovala njegova izpustitev iz zapora, v katerem je bil kar 27 let. Leta 1994 je bil na prvih pravih demokratičnih volitvah v Južni Afriki, na katerih je lahko sodelovalo tudi temnopolto prebivalstvo, izvoljen za predsednika države. Skoraj 20 let pozneje, ko visi na nitki življenje Nelsona Mandele, tudi nad južnoafriško demokracijo visi senca dvoma in neuspeha.

Priložnost za politično manipulacijo Kako Južna Afrika spremlja zaostreno zdravstveno stanje njihovega karizmatičnega voditelja? V Cape Townu živi slovenski poslovnež Štefan Bogdan Šalej, nekdanji generalni direktor medvladne organizacije ICPE, ki je dolga leta živel v Južni Ameriki: "Mandela je bil oče naroda, prebivalstvo je vodil v mirno tranzicijo. Njegova smrt bo čustveno prizadela vse prebivalstvo." Meni, da bo ravno ta čustveni naboj poskušala izkoristiti vladajoča stranka Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki jo je nekdaj vodil sam Mandela, danes pa je njen predsednik Jakob Zuma, ki je tudi predsednik Južne Afrike.

"Smrt ikone, kot je Nelson Mandela, je velik politični dogodek, predvsem pa manipuliran politični dogodek," izpostavlja Šalej, ki je prepričan, da bosta vladajoča ANC in Zuma poskušala tudi njegovo smrt izkoristiti za čim večji politični dobiček na prihajajočih predsedniških volitvah. Po njegovem mnenju politika odloča o tem, kdaj bo javnost izvedela za njegovo smrt, kar se bo zgodilo, ko bo ANC najbolj ustrezalo.

Brezposelnost in nemogoče delavske razmere Šalej poudarja, da državo, čeprav izpolnjuje vse institucionalne predpogoje za uspešno demokracijo, še vedno mučita kriminal in korupcija. Danes temnopolto večino vse bolj zateguje gospodarski krč, brezposelnost je še posebej med mladimi izredno visoka. Šalej je opozoril tudi na težavo nemogočih delavskih razmer, ki so svoj vrhunec doživele v lanski stavki rudarjev v kraju Marikana, kjer so izbruhnili siloviti spopadi med delavci in policisti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin