SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija znova izvaja schengenska pravila, na Balkanu domino učinek

0

termometer

 | Foto:
Slovenija od polnoči na meji s Hrvaško ponovno v celoti izvaja schengenska pravila, s čimer je sprožila učinek domin v državah ob balkanski migracijski poti in dejansko povzročila njeno zaprtje.

V Slovenijo lahko od zdaj vstopajo le še tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo, osebe, ki želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Sloveniji, ter posamezniki, pri katerih se bo na podlagi individualne obravnave dovolil vstop iz humanitarnih razlogov.

Premier Miro Cerar je ob vladnem obisku v Mariboru poudaril, da Slovenija znova polno uveljavlja schengenska pravila na meji s Hrvaško. "Slovenija je bila vseskozi odgovorna članica schengna," je zatrdil. Po njegovih besedah smo schengenska pravila na meji z južno sosedo uveljavljali že do zdaj, vendar smo dopustili več humanitarnih prehodov, zdaj pa "teh neregularnih migracij ne sme biti več".

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ne pričakuje, da bi se po zaprtju balkanske migracijske poti lahko ponovili dogodki izpred nekaj mesecev, ko je Hrvaška na slovensko mejo nenapovedano pošiljala velike skupine migrantov. Bo pa po njenih besedah čas pokazal, kakšen bo učinek ukrepov, ki jih sprejema Slovenija.

Boštjan Šefic: Porasta ilegalnih migracij ne gre izključiti Tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic opozoril, da po zaprtju balkanske poti ne gre izključiti porasta ilegalnih migracij.

Dejal je, da je razvoj dogodkov le dan po dogovoru vrha v Bruslju težko ocenjevati. Novi položaj v zvezi z migracijami bo v prihodnjih dneh temeljito ocenila operativna skupina, na tej podlagi pa se bodo odločili, kako bo z obstoječimi nastanitvenimi zmogljivostmi v migracijskem valu, katere bodo zaprli in kdaj, ter kako bodo sprejemali organizacijske ukrepe in ukrepe glede začasnih tehničnih ovir na meji.

Odločitev Slovenije je v skladu z EU V Bruslju so v odzivu na ukrepe Slovenije sporočili, da je njena odločitev, da na meji s Hrvaško v celoti izvaja schengenska pravila, v skladu s sklepi februarskega vrha EU, ki so bili potrjeni tudi z izjavo vrha EU ta ponedeljek.

Prve premestitve se lahko zgodijo že aprila Vlada bo na četrtkovi seji obravnavala gradivo glede premestitve beguncev iz Grčije in Italije ter njihove namestitve v Sloveniji.

Do prvih premestitev bi, kot je dejal državni sekretar Šefic, lahko prišlo že aprila. "Če bo v prvi skupini 40, 50 oseb, je mogoče postopno prevzemati po 10, 15 ljudi, odvisno od razmer. Verjamem, da bo prva skupina čim prej premeščena," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin