Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 10. 2015,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci napad

Sobota, 10. 10. 2015, 13.46

8 let

Skrajni desničarji na Lezbosu napadli čolne z begunci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Nemčiji poročajo o še dveh ksenofobnih napadih na begunske centre, o podobnem incidentu pa tokrat poročajo tudi z Nizozemske, kjer tega doslej niso bili vajeni.

Po poročanju več grških medijev so napadalci grški skrajni desničarji. Po napadu, ki se je zgodil v petek, so begunci več ur nemočno pluli po morju med Turčijo in Lezbosom, nakar so jih na srečo rešili ribiči in drugi, ki so pripluli mimo.

Novi napadi na begunce tudi na Nizozemskem Kakih 20 ljudi pa je begunski center v nizozemskem Woerdnu ponoči napadlo s petardami in jajci ter skušalo vdreti vanj. Gre za športno halo, v katero so nastanili okoli 150 Sircev in Eritrejcev. To je bil prvi večji napad na begunske objekte na Nizozemskem. Vlada ga je obsodila in terjala kaznovanje odgovornih ter zagotovitev varnosti beguncev.

Med zabavo dobrodošlice so skušali vdreti v objekt Pred poslopjem nekdanje šole v Dresdnu, prestolnici nemške zvezne dežele Saške, pa se je medtem v petek zvečer zbralo kakih 60 ksenofobov, nekateri so bili vinjeni. Poslopje, kjer naj bi v kratkem nastanili begunce, in policiste, ki so ga skušali zaščititi, so obmetavali s kamni, steklenicami, petardami in z drugimi predmeti. Kot dodaja Deutsche Welle, so stanovalci sosednjih zgradb nasilneže spodbujali in jim ploskali. To ni bil prvi napad na poslopje.

Prav tako v petek zvečer so nenapovedane demonstracije proti sprejemu beguncev izbruhnile v Cottbusu v zvezni deželi Brandenburg. Zbralo se je kakih 400 skrajnih desničarjev in skušalo vdreti v poslopje, kjer je takrat potekala zabava dobrodošlice za begunce. Med protestniki naj bi bili tudi nekateri vidni neonacisti, piše Deutsche Welle.

Kar tri četrtine Belgijcev pa bi na mejah svoje države, članice schengenskega območja, znova uvedle nadzor, je pokazala javnomnenjska raziskava.

Ne spreglejte