Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
14.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 14.28

8 let, 5 mesecev

Škof Williamson se je opravičil za "nepremišljene" izjave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Britanski škof Richard Williamson, eden od pripadnikov nedavno pomiloščene bratovščine svetega Pija X., se je opravičil papežu Benediktu XVI.

Prav tako je izrazil obžalovanje za težave, ki jih je povzročil z zanikanjem holokavsta. Williamson, ki je v pogovoru na švedski državni televiziji nedavno zanikal, da je bilo šest milijonov Judov umorjenih med holokavstom, je v pismu Vatikanu svoje izjave označil kot "nepremišljene".

Pismo so v petek objavili tudi na Williamsonovem osebnem blogu, v njem pa pomiloščeni škof nagovarja kardinala Daria Castrillona Hoyosa, ki je urejal rehabilitacijo Williamsona in ostalih treh škofov. Slednje je leta 1988 posvetil sporni francoski škof Marcel Lefebvre.

Dvom glede holokavsta je v pogovoru za italijanski časopis La Tribuna di Treviso izrazil tudi duhovnik Floriano Abrahamowicz, prav tako član Bratovščine svetega Pija X., in tako podprl izjave škofa Richarda Williamsona.

Summorum Pontificum ponovno zbližal Cerkev in Bratovščino svetega Pija X. Tedanji papež Janez Pavel II. je Lefebvreja, ki je umrl leta 1991, leta 1988 izključil iz Cerkve, ker je brez soglasja Vatikana posvetil štiri škofe. Skupnost Pija X., ki jo je ustanovil sporni škof, ni sprejela bogoslužne reforme niti nekaterih določil drugega vatikanskega koncila, še posebej pa se ni strinjala z odpravo svete maše v latinskem jeziku. Dokument Benedikta XVI. Summorum Pontificum, ki je mašo v latinščini ponovno uvedel, naj bi po mnenju Vatikana utrl pot za priključitev te bratovščine k tradicionalni krščanski skupnosti.

Ne spreglejte