SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Škandal v Amazonu: nemške oblasti zahtevajo pojasnila

3

termometer

Škandal, ki je izbruhnil po objavi dokumentarnega filma, ki prikazuje ustrahovanje delavcev v Amazonovih skladiščih, je zahteval tudi uradno preiskavo in pojasnilo spletnega velikana.

Potem ko je nemška televizijska postaja ARD objavila dokumentarni film o delovnih razmerah zaposlenih delavcev iz vse Evrope, ki delajo v Amazonovih nemških skladiščih, nemške oblasti od Amazona zahtevajo pojasnilo, piše BBC.

Kot smo že pisali, naj bi varnostniki, sodeč po dokumentarnem filmu, nadlegovali zaposlene tako, da so redno pregledovali njihove sobe, ob zajtrku so jih še osebno pregledovali, sicer pa ves čas skrbno nadzorovali. Hkrati se vrstijo obtožbe, da so z neonacističnimi varnostniki namerno ustrahovali zaposlene.

Zaposlitvene agencije bodo lahko izgubile licenco Nemška ministrica za delo in socialne zadeve Ursula von der Leyen je za časopis Welt am Sonntag napovedala, da bi lahko zaradi škandala nekatere zaposlitvene agencije izgubile svoje licence za delovanje. "Obtožbe so velike, zato morajo biti vsa dejstva predstavljena. Če bo posebna preiskava ugotovila, da so bile obtožbe upravičene, bodo licence zaposlitvenih agencij pod vprašajem," je povedala von der Leyenova.

V izjavi za medije je Amazon zapisal, da bo natančno preiskal obtožbe.

Živeli so daleč od skladišča, varnostniki so jih redno pregledovali Dokumentarni film namreč prikazuje delovne razmere začasno zaposlenih delavcev, ki so v Amazonovem skladišču v Bad Hersfeldu v zvezni državi Hessen delali pred božičnimi prazniki. Zaposleni so živeli v majhnih sobah, ki so bile daleč od skladišča, kjer so delali, hkrati pa so na delovno mesto lahko prišli le z avtobusom, ki ni ravno zanesljiv, poroča BBC. Večina zaposlenih je prišla iz Španije in Poljske, ravno s temi pa so varnostniki iz varnostne službe Hensel European Security Service (HESS) najslabše ravnali.

V varnostnem podjetju zanikali, da bi podpirali skrajno desnico Varnostnike je sicer najela neka zaposlitvena agencija, ne Amazon, v podjetju Hess pa so zavrnili obtožbe, da podpirajo skrajno desnico, vendar so priznali, da so varnostniki pregledovali sobe zaposlenih. "Naš cilj je zagotoviti naročila hitro in zanesljivo. Vemo, da to lahko storimo le z zadovoljno delovno silo. Preučili bomo vsak incident v naših logističnih centrih, na katere so nas opozorili zaposleni. Če bo potrebno, bomo določene zadeve spremenili," so v petek sporočili iz Amazona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin