Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 6.50

8 let

Sirski aktivisti opozarjajo na nov pokol civilistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sirski aktivisti opozarjajo na nov pokol civilistov, ki so jih vladne sile po hitrem postopku usmrtile na poti z dela v tovarni v mestu Kusajr.

Po podatkih opozicijskega koordinacijskega odbora so vladne sile pri nadzorni točki delavce prisilile, da zapustijo avtobus, jim zvezale roke in postrelile.

Svet za človekove pravice obsodil pokol v Houli Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes v Ženevi obsodil pokol v sirskem mestu Houla pred tednom dni, v katerem je bilo ubitih 108 ljudi, med njimi tudi ženske in otroci. Hkrati je svet pozval k "mednarodni, transparentni, neodvisni in takojšnji preiskavi" dogodka in k sodnemu pregonu odgovornih.

Za pokol v Houli, ki je povzročil mednarodno ogorčenje, je Svet ZN za človekove pravice okrivil "prorežimske elemente" in vladne sile, ki bi morale ustaviti nasilje. Med 108 žrtvami petkovega pokola v Houli je sicer 49 otrok in 34 žensk, po navedbah opazovalcev in mednarodnih organizacij pa naj bi bile za pokol odgovorne vladne sile in pripadniki provladne milice šabiha.

Proti resoluciji glasovale le Rusija, Kitajska in Kuba Za resolucijo je glasovalo 41 od 47 članic sveta; proti so glasovale le Rusija, Kitajska in Kuba. Njihovi veleposlaniki so resolucijo označile za enostransko, ker krivdo vali le na eno stran. Predstavnik Sirije pa je dejal, da njegova vlada ne nosi nobene krivde za masaker. Resolucijo so sicer predlagale Turčija, ZDA in Katar. Podprle so jo tudi vse države članice Evropske unije. Uganda in Ekvador sta se vzdržala, Filipini pa niso glasovali.

Svet ZN za človekove pravice je to resolucijo potrdil na izrednem zasedanju, že četrtem o nasilju v Siriji. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je v sporočilu svetu ocenila, da bi pokol v Houli lahko ocenili kot zločin proti človečnosti. Hkrati je Pillayeva pozvala, da bi morali o dogodke v Siriji napotiti na Mednarodno kazensko sodišče. Svet ZN za človekove pravice sicer nima te pristojnosti, ampak to lahko stori le Varnostni svet ZN.

Uradna Moskva pa na drugi strani meni, da je bil pokol v Houli posledica "tuje pomoči upornikom". Kot je ocenilo rusko zunanje ministrstvo, so tuje sile vmešane v financiranje in tihotapljenje modernega orožja upornikom ter v urjenje in rekrutiranje borcev.

Ob 11. uri se je sicer iztekel ultimat, ki so ga oboroženi sirski uporniki dali režimu predsednika Bašarja al Asada, da začne spoštovati mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana. Zagrozili so, da bodo v nasprotnem primeru začeli braniti civilno prebivalstvo. Uporniška svobodna sirska vojska, ki jo sestavljajo vojaški dezerterji, je sporočila, da bo, če sile al Asada ne bodo prenehale z nasiljem, "prosta vseh zavez in bo branila ter ščitila civiliste, njihove vasi in mesta".

Načrt Annana, ki velja od 12. aprila, a je stalno kršen, med drugim terja takojšen konec nasilja v Siriji, umik sirske vojske in težkega orožja iz mest ter izpustitev zapornikov.

Panetta za vojaško posredovanje v Siriji šele po odobritvi ZN Ameriški obrambni minister Leon Panetta pa je v četrtek na poti v Singapur novinarjem dejal, da so ZDA pripravljene na vojaško posredovanje v Siriji, vendar ne brez zelene luči Varnostnega sveta ZN. ZDA se medtem še vedno osredotočajo na povečanje mednarodnega pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Panetta je dejal, da mora mednarodna skupnost nastopiti bolj agresivno, da bi al Asada strmoglavili, dokler je še čas. Opozoril je na nevarnost podaljševanja krize, ker se bo vmešalo vse več držav, na primer Iran, zaradi tega pa bo tranzicija do stabilne nove demokratične vlade težja.

"Položaj je nevzdržen. Mednarodna skupnost mora sprejeti ukrepe, da zagotovi al Asadov sestop z oblasti," je dejal Panetta. Na vprašanje o ameriški vojaški akciji brez podpore ZN, pa je odgovoril, da o tem ne razmišlja, ker je pomembno imeti zadostno podporo za dokončanje takšne misije.

Nemčija in Rusija sta medtem sporočili, da se zavzemata za politično rešitev konflikta v Siriji. Obe državi vlagata veliko truda v to, da bi preprečili izbruh državljanske vojne v državi in nadaljnje trpljenje njenih prebivalcev, je ob današnjem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

"Prizadevati si moramo, da na političen način rešimo konflikt" "Prizadevati si moramo, da na političen način rešimo konflikt," je dejala Merklova. Izhodiščna točka pa bi lahko bil mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Annana. Še posebej v Varnostnem svetu ZN bi se bi se morali zavzeti za uresničitev tega načrta, morda pa bi morali predlagati še dodatne politične ukrepe, je dejala nemška kanclerka.

Putin zagotovil, da Rusija Siriji ne dobavlja orožja Putin je zagotovil, da Rusija Siriji ne dobavlja orožja, ki bi ga lahko uporabili ob izbruhu državljanske vojne. "Verjamem, da se lahko za konflikt najde politična rešitev," je dejal Putin. Po srečanju z Merklovo je zavrnil očitke, da Rusija sirskemu režimu nudi enostransko podporo. Dodal je, da ima Rusija dobre odnose s Sirijo, vendar v konfliktu ne podpira nobene strani.

"Annanov načrt ne sme propasti" "Naša skupna naloga je, da preprečimo državljansko vojno. Annanov načrt ne sme propasti, preprečiti se mora eskalacija nasilja. Nihče nima koristi od državljanske vojne," je povedal ruski predsednik.

Rusija ena izmed zadnjih zaveznic al Asada Rusija je ena izmed zadnjih zaveznikov vse bolj izoliranega sirijskega režima. V VS ZN je Rusija že večkrat preprečila ostrejše ukrepe proti Siriji.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je medtem med obiskom v Oslu znova opozorila Rusijo, da si njeno ravnanje glede Sirije v Damasku in svetu razlagajo kot podporo režimu sirskega predsednika al Asada. "Če je Rusija pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo pri načrtovanju politične tranzicije v Siriji, kot trdi Putin, smo vsekakor pripravljeni sodelovati," je dejala Clintonova.

Sledi srečanje s Hollandeom Po srečanju z Merklovo je Putin odpotoval v Pariz, kjer ga je sprejel novi francoski predsednik Francois Hollande. Po napovedih bo tudi v ospredju nujnih pogovorov Sirija, glede katere sta Rusija in Francija na nasprotnih bregovih. Francija namreč ostro obsoja al Asadov režim, v zadnjem času pa tudi ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Siriji.

Annan je sicer danes dejal, da je razočaran zaradi nadaljevanja nasilja v Siriji. Poudaril je še, da take razmere v države ne "smejo trajati večno".

"Razočaran sem, verjetno še bolj kot večina med vami" "Sirski predsednik Bašar al Asad bi moral sprejeti pogumne ukrepe, da bi mirovni načrt dobil nov zagon," je poudaril Annan na novinarski konferenci v Bejrutu po srečanju z najvišjimi libanonskimi predstavniki. Po njegovih besedah mora al Asad svojemu ljudstvu in mednarodni skupnosti poslati močan signal, da je odločen uresničevati njegov načrt in da bo v prizadevanjih za mir naredil korak naprej.

"Razočaran sem, verjetno še bolj kot večina med vami," je nekdanji generalni sekretar ZN dejal novinarjem. "Resnično si želim, da bi stvari potekale veliko hitreje," je dodal.

Ne spreglejte