Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
28. 10. 2015,
16.19

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
ZDA Kitajska

Natisni članek

Sreda, 28. 10. 2015, 16.19

8 let, 4 mesece

Se Kitajci res ne bojijo vojne z Američani?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Odnosi med Kitajsko in ZDA se zaradi spornega otočja Spratly v Južnokitajskem morju vse bolj zaostrujejo. Nam grozi vojaški spopad med Kitajci in Američani?

Kitajska si lasti večino Južnokitajskega morja. Vzpostavlja nadzor nad številnimi spornimi (umetnimi) otoki in grebeni v Južnokitajskem morju, na katerih gradi tudi letalske steze za bojna in transportna letala.

Američani podpirajo zaskrbljene kitajske sosede Na stran zaskrbljenih kitajskih sosed (Vietnam, Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan …) so se postavile ZDA, ki so v torek v bližino spornega otočja Spratly poslale rušilec USS Lassen.

Za to akcijo so se Američani odločili po tem, ko ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Xi Jinping na nedavnih pogovorih v Beli hiši nista dosegla soglasja o spornem otočju, piše britanski časnik The Guardian.

Bo Peking popustil ali bodo prevladali jastrebi v vojski? Američani upajo, da bodo s to akcijo prepričali Peking, da konča s spornimi gradnjami na otokih in grebenih v Južnokitajskem morju. Kot pa opozarja Ashley Townshend, strokovnjak za Južnokitajsko morje na Univerzi v Sydneyju, bo ta ameriška akcija samo okrepila jastrebe v kitajski vojski, ki so proti popuščanju.

Kitajci trdijo, da so Američani neodgovorni, in zagotavljajo, da bodo za zagotovitev kitajske varnosti uporabili vsa sredstva in da jih ni strah vojne z ZDA. Kljub jezni kitajski retoriki Townshend ocenjuje, da Kitajci nimajo nobenega interesa, da bi sprožili krizo ali se spopadli z Američani.

Ne spreglejte