Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Martin Schulz proračun referendum

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 11.28

8 let

Schulz: Izguba podpore javnosti lahko pomeni konec EU-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz svari pred posledicami, ki bi jih za Evropsko unijo lahko imela izguba podpore javnosti in izstop Velike Britanije iz povezave.

V intervjuju za nemški časnik je Schulz dejal, da je lahko zaradi nekaterih primerov upadanja javne podpore skupnemu evropskemu projektu usoda povezave ogrožena. "Ko se ljudje odtujijo od nekega projekta ali ideje …" "Ko se ljudje odtujijo od nekega projekta ali ideje, lahko temu sledi bridek konec," je za nemški časnik po poročanju Deutsche Welle (DW) dejal Schulz. "Britanski premier David Cameron je s svojim govorom o morebitnem britanskem referendumu glede obstoja države v EU-ju zgolj vtrl sol v že odprto rano," meni Schulz, ki dodaja: "Če bi Britanci res izstopili iz povezave, bi to Unijo pahnilo v milost in nemilost večjih svetovnih velesil, Evropa pa bi potonila v nepomembnost."

Schulz je kritiziral tudi pomanjkanje enotnosti med evropskimi vladami, ki po njegovem mnenju povzročajo stalne blokade evropskih iniciativ. Njegova svarila so prišla v javnosti ravno v času, ko v povezavi potekajo žolčne debate glede skupnega proračuna za obdobje 2014–2020. Sedemindvajsetim članicam se novembra namreč ni uspelo dogovoriti o bilijon evrov vrednem proračunu.

Hollande in Merkel za čimprejšnji konsenz glede evropskega proračuna Francoski predsednik François Hollande je v zvezi s sprejetjem proračuna posvaril, da kljub želji Francije po čimprejšnjem sprejetju proračuna kratkoročno ne vidi konsenza. Nemška kanclerka Angela Merkel je v zvezi s tem dejala, da bodo pogajanja na dvodnevnem vrhu Unije težavna, kljub vsemu pa se je po njenem mnenju vredno potruditi, prav tako pa naj bi Nemčija storila vse, kar bi lahko pripomoglo k čimprejšnjemu rezultatu.

Evropski poslanci bodo na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu ob razpravi o proračunu voditelje pozvali, naj na vrhu konec tedna ne vztrajajo pri zanje nesprejemljivem krčenju sredstev. Poslanci bodo države opozorili, da bodo, če bodo vztrajale pri krčenju proračuna, zelo težko dobile podporo parlamenta.

Najnovejši predlog Van Rompuya naj bi še dodatno oklestil proračun Tudi štiri evropske poslanke iz Slovenije so na petkovi novinarski konferenci v Ljubljani voditelje EU posvarile pred prevelikim kleščenjem sredstev, saj obstaja realna nevarnost, da parlament v tem primeru ne bo prižgal zelene luči, to pa bi bila situacija, ki si je ne želi nihče. Z vidika Slovenije so posebej posvarile pred zmanjševanjem kohezijskih sredstev.

Zaenkrat je sicer videti, da bodo voditelji vztrajali pri za poslance nesprejemljivem krčenju proračuna. Najnovejši predlog predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya naj bi po neuradnih virih namreč še dodatno oklestil proračun, tako da naj bi od 1033 milijard evrov, kolikor jih je najprej predlagala Evropska komisija, ostajalo le še okoli 950 milijard.

Ne spreglejte