Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
8.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 8.14

8 let, 5 mesecev

Ruska pravoslavna cerkev izvolila novega patriarha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Metropolit Smolenska in Kaliningrada Kiril je bil izvoljen za novega patriarha ruske pravoslavne cerkve. Kiril bo na položaju nasledil decembra lani umrlega Alekseja II..

62-letni Kiril, ki bo kot 16. patriarh ruske pravoslavne cerkve ustoličen v nedeljo, je bil izvoljen v prvem krogu glasovanja. Za položaj se je potegoval še metropolit Kliment, beloruski metropolit Filaret pa se je tik pred glasovanjem umaknil in podprl Kirila, ki je po smrti Alekseja II. začasno vodil rusko pravoslavno cerkev. 16 udarcev velikega carskega zvona naznanilo izvolitev Kiril je prejel 508 glasov od 701 udeleženca splošnega zbora ruske pravoslavne cerkve.Glasovanje je trajalo štiri ure, iz volilne skrinjice pa so potegnili 700 lističev. Od tega jih je bilo 677 veljavnih, 23 pa neveljavnih. Izvolitev je naznanilo 16 udarcev velikega carskega zvona v katedrali Kristusa odrešenika v Moskvi.

Kiril je veljal za favorita, saj je v nedeljo v prvem krogu glasovanja v zboru višje duhovščine prejel več kot 60 odstotkov glasov, s podporo metropolita Filareta pa je imel zmago tako rekoč že zagotovljeno.

Medijska gonja proti Kirilu in Klimentu Pred tokratnim izborom novega patriarha, prvem pa razpadu Sovjetske zveze, je bila v Rusiji prava medijska gonja proti metropolitoma Kirilu in Klimentu. Metropolitu Kirilu so mediji očitali zlorabe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila ruska pravoslavna cerkev oproščena davka na alkohol in cigarete.

Kirilovi privrženci so medtem konservativnega metropolita Klimenta obtoževali, da je v koncil ruske pravoslavne cerkve, ki je volil novega patriarha, namestil svoje ljudi in da je preveč prijazen do katoličanov. Nobeden od metropolitov obtožb ni komentiral.

Karizmatični Aleksej II. Patriarhu Alekseju II., ki je umrl 5. decembra lani, star 79 let, je po več desetletjih represije nekdanje Sovjetske zveze uspelo ponovno vzpostaviti avtoriteto ruske pravoslavne cerkve. Veljal je za osebo s karizmo, ki ga je odlikovalo prijazno izražanje in moralna avtoriteta med milijoni ruskih vernikov. Njegovo vlogo v mednarodni areni je zaznamoval predvsem hladen odnos do katoličanov.

Ne spreglejte