Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2022,
20.38

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

vojna Ukrajina Rusija

Petek, 4. 3. 2022, 20.38

2 leti, 1 mesec

Rusinja v Sloveniji: Ne vidim dobre poti, ki bi lahko končala to situacijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

"Nekoč sem dobila kurjo polt, ko sem nekje zaslišala igrati rusko himno, danes si tega ne želim več. Ne želim si slišati ruščine," pripoveduje Rusinja, ki živi v Sloveniji. Hiter konec vojne si tako kot Ukrajinci želijo tudi Rusi. Je pa njihova predstava o tem, kako naj bi bil ta videti, drugačna. Zanje je zaradi 20-letne državne propagande prava resnica le ena – ruska.

Svojo domovino je zaradi študija zapustila že pred leti, njena družina in prijatelji so ostali v Rusiji. "Prvič, ko sem začela razmišljati o tem, da bi šla stran, je bilo v času sojenja skupini Pussy Riot. Zame je bil to čisti primer, da sodni sistem v Rusiji ne obstaja. Takrat sem začela razmišljati, da Rusije ni več, da ta režim zame ne bo prinesel ničesar dobrega. Ko pa je Rusija napadla Krim, je bilo zame konec," pripoveduje Rusinja.

Propagandi ne morejo ubežati

A v resnici se je začelo že veliko prej. Prebivalci Rusije so podvrženi hudi cenzuri. "Predstavljajte si, da se vam to dogaja 20 let, ves ta čas samo en vir informacij, en uradni vir informacij vsako leto oziroma povsod, na javni televiziji, v poročilih, v otroških oddajah, v časopisih, revijah. Povsod, od mode, kuhanja, malo po malo. In vse, kar se ni skladalo s tem, je bilo označeno kot da je pod vplivom zlobnega Zahoda," še pove sogovornica in nadaljuje, da nova generacija oziroma mladi Rusi zdaj mislijo, da jih Zahod v bistvu sovraži, da niso zaželeni, da obstajajo zlobni Evropejci in Američani, ki si želijo, da se jih uniči. 

S svojo družino in prijatelji je ves čas v stiku. V tem trenutku jim ne more pomagati. Beseda vojna pa je med prebivalci in v javnih medijih prepovedana, še pripoveduje: "Uradni mediji uporabljajo izraz mirovna operacija. Pranje možganov in čisti strah, 20 let smo bili vzgajani, da ne izražamo svojega mnenja, da ne smemo biti individualisti."

Propagandi ne moreš ubežati, prav tako ne smeš izražati svojega mnenja. "Mnenja ne smemo napisati na družbena omrežja, ne smemo reči, da si želimo, da se vojna ustavi. Mi si želimo, da bi se vojna ustavila. Protesti proti vojni so protesti proti vladi, proti tej tako imenovani posebni operaciji in so tudi prepovedani, še pove Rusinja, ki osebno ne vidi nobene dobre poti, ki bi lahko končala to situacijo, ki bo oziroma je že hudo prizadela številne prebivalce Rusije.

Novice Gole aktivistke proti Putinovi vojni #video #foto
Največje grozote ruske invazije v Ukrajini
Novice Največje grozote ruske invazije na Ukrajino #foto
Novice Ruska vojska ne izbira, uničuje tako mesta kot vasi #video
Wolfgang Schüssel
Novice Ruski denar ni več dovolj: Putina zapustil tudi bivši avstrijski kancler
Novice Ukrajinci Rusom kradejo orožje s traktorji in motorji? #video

 

Ne spreglejte