Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2022,
6.03

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

helikopter tanki Vladimir Putin Volodimir Zelenski Nato Danska Finska vojska žrtve vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 5. 5. 2022, 6.03

1 leto, 11 mesecev

Putin pozitivno presenetil: To je dejal o holokavstu in Izraelcih #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

71. dan vojne v Ukrajini. Na ruskem obrambnem ministrstvu so za četrtek, petek in soboto napovedali prekinitev ognja in humanitarni koridor za civiliste, ujete na območju velikanske jeklarne Azovstal pri obleganem ukrajinskem mestu Mariupol, ki jo ruske sile močno obstreljujejo. Medtem ko Finska in Švedska načrtujeta vstop v Nato, so po sredinem incidentu s finskega obrambnega ministrstva sporočili, da so že drugič v mesecu dni in drugič od začetka leta zaznali vdor ruskega letala ali helikopterja v svoj zračni prostor. Osmega aprila je v finski zračni prostor za kratek čas vstopilo transportno letalo ruske vojske, včeraj ruski helikopter tipa mi-17. Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so ruske sile izvajale simulirane jedrske raketne napade. Mariupol zaradi svojega strateškega položaja ostaja ena od ključnih tarč za Rusijo. Ruske sile so mesto skoraj v celoti zavzele, Ukrajina pa je Rusijo obtožila, da 9. maja v Mariupolu načrtuje vojaško parado.

Dnevni pregled dogodkov

19.14 Putin se je Izraelu opravičil zaradi izjav Lavrova
14.04 Zelenski zagnal globalno platformo za pomoč Ukrajini
14.01 Evropska komisija napovedala dodatnih 200 milijonov evrov pomoči za Ukrajino
13.25 Humanitarni koridorji iz Azovstala po ruskih trditvah delujejo
12.00 V Mariupolu nadaljevanje spopadov za jeklarno Azovstal
10.00 Razporejanje beloruskih sil na terenu 
9.45 Rusija: Ukrajina obstreljevala dve ruski vasi 
9.30 Jeklarna Azovstal postala "srce" vojne 
9.15 Ruski napadi ohromili železniški promet v Ukrajini 
7.15 Nove žrtve med civilisti 
6.00 Ukrajinci s pomočjo ZDA ubili ruske generale
5.30 Prekinitev ognja za humanitarni koridor na območju jeklarne Azovstal
3.00 Rusija: vadimo jedrske napade 

19.14 Putin se je Izraelu opravičil zaradi izjav Lavrova

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v telefonskem pogovoru opravičil izraelskemu premierju Naftaliju Benetu zaradi izjave ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da je imel nacistični voditelj Adolf Hitler tudi judovsko kri. To so sporočili iz urada izraelskega premierja, medtem ko v Kremlju opravičila za zdaj niso potrdili.

"Premier je sprejel opravičilo predsednika Putina zaradi izjav Lavrova ter se mu zahvalil, ker je pojasnil svoje stališče glede judovskega naroda in holokavsta," piše v izjavi, ki jo je danes objavil urad izraelskega premierja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Kremlja pa so sporočili, da je Putin v pogovoru poudaril prijateljske odnose med Rusijo in Izraelom. Tema pogovora so bile tudi razmere v Ukrajini.

Zaradi izjave Lavrova o Hitlerjevi judovski krvi je Tel Aviv od Moskve zahteval opravičilo, izraelsko zunanje ministrstvo pa je na pogovor pozvalo ruskega veleposlanika v Izraelu.

Lavrov je v bran ruske invazije, katere cilj naj bi bil "denacifikacija" Ukrajine, v pogovoru za italijansko televizijo izjavil, da judovske korenine ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ne postavljajo pod vprašaj Putinovega stališča, da so v Ukrajini nacisti.

Ob tem je dodal, da je Zelenski morda res judovskega rodu, a "je imel judovsko kri tudi Adolf Hitler". "To še nič ne pomeni. Moder judovski narod pravi, da so najhujši antisemiti ponavadi Judi," je dejal Lavrov.

14.04 Zelenski zagnal globalno platformo za pomoč Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zagnal globalno spletno platformo za zbiranje sredstev za pomoč Ukrajini. Prek platforme United24 lahko denar nakaže kdorkoli, zbrana sredstva pa bodo namenjena za obrambo in obnovo države, je v videosporočilu na Twitterju dejal Zelenski.

"Z enim klikom lahko darujete sredstva za zaščito naših branilcev, za rešitev naših civilistov in za obnovo Ukrajine," je v angleščini sporočil ukrajinski predsednik.

"Vsa sredstva bodo nakazana nacionalni banki Ukrajine in dodeljena relevantnim ministrstvom," je sporočil Zelenski in ob tem obljubil, da bodo vsakih 24 ur poročali o uporabi zbranega denarja.

Ukrajinski voditelj je ljudi po vsem svetu pozval, naj pomagajo Kijevu premagati Moskvo. "Samo skupaj imamo potencial, da ustavimo vojno, ki jo je začela Rusija, in da obnovimo vse, kar je Rusija uničila," je v pozivu svetovni javnosti še sporočil Zelenski.

14.01 Evropska komisija napovedala dodatnih 200 milijonov evrov pomoči za Ukrajino

Evropska komisija je danes napovedala dodatnih 200 milijonov evrov za pomoč razseljenim osebam v Ukrajini. "S to novo obljubo ljudem Ukrajine sporočamo: vaš boj je naš boj. Smo z vami," je ob objavi novega svežnja pomoči na Twitterju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

13.25 Humanitarni koridorji iz Azovstala po ruskih trditvah delujejo

Humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov iz jeklarne Azovstal so vzpostavljeni, so danes zatrdili v Kremlju, potem ko je ruska vojska v sredo v ta namen za naslednjih nekaj dni napovedala večurno prekinitev ognja na dan.

"Koridorji danes delujejo," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in ob tem zatrdil, da ruska vojska spoštuje napovedano prekinitev ognja.

Kot je danes zatrdil Peskov, sicer ruski predsednik Vladimir Putin ni podal novih ukazov o Azovstalu. Tako ostaja v veljavi njegovo predhodno navodilo, naj vojska obkoli in izolira industrijski kompleks, namesto da bi ga napadla, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V Azovstalu poleg ukrajinskih vojakov vztraja še okoli 200 civilistov, potem ko so jih okoli sto že umaknili na varno. Skupno so v zadnjih dneh iz Mariupola in njegove okolice evakuirali več kot 340 ljudi, je ponoči sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

12.00 V Mariupolu nadaljevanje spopadov za jeklarno Azovstal

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolu na jugu Ukrajine prihajajo poročila o nadaljevanju spopadov in zlasti silovitih napadih ruske vojske, čeprav naj bi tam za nekaj ur na dan potihnilo orožje, da bi lahko na varno prepeljali ujete civiliste. Razmere ostajajo napete tudi drugod na vzhodu države, kjer ruske sile nadaljujejo napade tudi iz zraka.

Ruske sile so po navedbah ukrajinskega generalštaba znova poskušale vdreti v obsežen kompleks jeklarne. "Ob podpori letalskih sil je sovražnik obnovil napade s ciljem zavzetja območja tovarne," je v jutranjem poročilu zapisala ukrajinska vojska. "Ruski okupatorji se osredotočajo na blokado in poskus uničenja ukrajinskih enot na območju Azovstala," dodajajo.

Območje jeklarne je še zadnja utrdba ukrajinskih sil v uničenem Mariupolu. Pojavila so se poročila, da naj bi po tednih obleganja ruska vojska že vstopila v kompleks, in poveljnik bataljona Azov, katerega pripadniki so prav tako v Azovstalu, je pozno v sredo sporočil, da na območju potekajo "težke krvave bitke".

V videosporočilu na Telegramu je Denis Prokopenko hvalil "nadčloveška prizadevanja" njegovih vojakov, da bi odbili ruski napad. Razmere so izjemno težke, je njegove besede povzel britanski BBC.

10.55 Rusija ponoči bombardirala več ukrajinskih položajev 

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so njihove topniške sile ponoči zadele več ukrajinskih položajev in utrdb, pri tem pa ubili 600 borcev.

Reuters poroča tudi, da so ruske rakete uničile letalsko opremo na letališču Kanatovo v regiji Kirovograd in veliko skladišče streliva v Mikolajevu. 

10.00 Razporejanje beloruskih sil na terenu 

Novi obveščevalni podatki britanskega ministrstva za obrambo se osredotočajo predvsem na razmere v Belorusiji, kjer so včeraj sporočili, da potekajo velike vojaške vaje.

"Beloruske kopenske sile so opazili pri razporejanju iz garnizona na teren za vaje," piše v poročilu. "To je v skladu s sezonskimi normami, saj Belorusija maja vstopa v vrhunec zimskega treninga." Na obrambnem ministrstvu še dodajajo, da bo Rusija "verjetno poskušala povečati grožnjo, ki jo te vaje predstavljajo Ukrajini, da bi premagala ukrajinske sile na severu".

9.45 Rusija: Ukrajina obstreljevala dve ruski vasi 

Rusi trdijo, da je Ukrajina obstreljevala dve vasi v regiji Belgorod, Žuravlevko in Nehotejevko.

"Žrtev ni bilo," je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA dejal guverner te regije Vjačeslav Gladkov. "V Nehotejevki so uničene hiše in garaže. Med civilnim prebivalstvom ni bilo žrtev. Obstreljevanje se nadaljuje," je dodal. Belgorodska regija meji na Ukrajino severno od Harkova.

9.30 Jeklarna Azovstal postala "srce" vojne 

Jeklarna Azovstal je postala "prednostna naloga številka ena" za ukrajinsko politično in vojaško vodstvo, je za BBC povedal svetovalec obrambnega ministra države.

Prizadevanja so osredotočena na obrambo ogromnega industrijskega kompleksa in upravljanje nadaljnjih evakuacij, je za radio 4 Today povedal Jurij Sak

Azovstal je zadnja trdnjava ukrajinskega odpora v strateško pomembnem pristaniškem mestu Mariupol, za katero je Sak ugotovil, da je postalo "srce" vojne.

9.15 Ruski napadi ohromili železniški promet v Ukrajini 

Ruski napadi so povzročili večurne zamude najmanj 20 medkrajevnih vlakov, ki so imeli 12-urno zamudo, je sinoči sporočil ukrajinski železniški operater v državni lasti.

"Rusija poskuša uničiti našo logistiko, ker nas ne more premagati na tleh," je na Telegramu zapisal Andrij Jermak, vodja urada ukrajinskega predsednika. Potrdil je napad na železniški objekt v središču mesta Dnipro.

7.10 Nove žrtve med civilisti 

V zadnjih 24 urah je bilo v ruskem obstreljevanju ubitih pet civilistov, trdijo Ukrajinci. 

Sergij Gajdaj, guverner ukrajinske regije Lugansk, je povedal, da je bilo v ruskem obstreljevanju v zadnjih 24 urah ubitih pet civilistov. Napadi so osredotočeni na Severodoneck in Popasno, Hirske in Lisičansk, je še dejal. Rusija je v zadnjih tednih preusmerila svoje napade na vzhod in jug, potem ko je pred tem poskušala obkrožiti in okupirati ukrajinsko prestolnico.

6.00 Ukrajinci s pomočjo ZDA ubili ruske generale

Združene države Amerike so Ukrajini zagotovile obveščevalne podatke, ki so ukrajinskim silam pomagali v vojni ubiti številne ruske generale, poroča New York Times, ki se sklicuje na visokega ameriškega uradnika. Pišejo še, da je bil del tajnih prizadevanj Bidnove administracije zagotoviti Ukrajini obveščevalne podatke v realnem času na bojišču.

bundestag
Novice Nemška industrija opozarja: Embargo na nafto iz Rusije bi povzročil to

5.30 Prekinitev ognja za humanitarni koridor na območju jeklarne Azovstal

"Ruske oborožene sile bodo zagotovile humanitarni koridor med 8. in 18. uro po moskovskem času (med 6. in 16. uro po srednjeevropskem času, op. STA) 5., 6. in 7. maja za evakuacijo civilistov z območja jeklarne Azovstal," so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ministrstva.

Ruske sile sicer po pričevanju župana obleganega in porušenega Mariupola v boju za to strateško ključno območje države vse srditeje napadajo jeklarno, kjer še vedno vztraja več sto ukrajinskih vojakov in civilistov. | Foto: Reuters Ruske sile sicer po pričevanju župana obleganega in porušenega Mariupola v boju za to strateško ključno območje države vse srditeje napadajo jeklarno, kjer še vedno vztraja več sto ukrajinskih vojakov in civilistov. Foto: Reuters

Informacije s terena so skope in si pogosto nasprotujejo. Če je vodja poslancev vladajoče ukrajinske stranke David Arahamija po poročanju tujih medijev povedal, da so ruske enote vstopile na območje jeklarne, je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba poudaril, da se borci v jeklarni Azovstal še naprej upirajo ruskemu napadu.

V jeklarni Azovstal se skriva še okoli 200 civilistov, ukrajinski branilci pa se znotraj jeklarne bojujejo v "težkih, krvavih bojih", je na Telegramu objavil poveljnik bataljona Azov. | Foto: Reuters V jeklarni Azovstal se skriva še okoli 200 civilistov, ukrajinski branilci pa se znotraj jeklarne bojujejo v "težkih, krvavih bojih", je na Telegramu objavil poveljnik bataljona Azov. Foto: Reuters

3.00 Rusija: Vadimo jedrske napade 

Rusija je sporočila, da so njene sile izvajale simulirane jedrske raketne napade v zahodni enklavi Kaliningrad, ki je stisnjena med Poljsko in Litvo ob baltski obali.

Iskander, raketa | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Rusija je vadila simulirane 'elektronske izstrelitve' mobilnih balističnih raketnih sistemov iskander z jedrsko zmogljivostjo," so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Z
Novice Mladi Rus si je v eni sekundi uničil kariero: trdi, da je bila nesreča
Trendi Geopolitika na Evroviziji. Bo Ukrajina deležna "glasov sočutja"?
Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Vučić: Putin izkorišča Kosovo. Edini cilj Srbije je EU.
Dmitry Muratov
Novice Ruski novinar: Če se bo Putin tako odločil, ga nihče ne more zaustaviti
Jok
Novice Laž o solzah mladenke, ki jo širijo slovenski podporniki Putina
Novice Nova tragedija v Ukrajini: 26 mrtvih v prometni nesreči #video #foto
ruska vojska ruski helikopter
Novice Provokacije Putina: ruski vojaški helikopter nad Finsko #vŽivo
Ne spreglejte