Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2012,
8.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija Sirija

Sobota, 4. 8. 2012, 8.42

8 let, 3 mesece

Rusija kritična do resolucije o Siriji, julij najbolj krvav mesec spopadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je ostro napadel petkovo resolucijo Generalne skupščine o Siriji, ker po njegovih besedah le še dodatno podžiga delitve glede reševanja krize.

"Resolucija ne bo pripomogla k temu, da bi sprti strani začeli v dialogu iskati mirno rešitev spora," je prepričan Čurkin. Resolucija, ki jo je podprlo 133 držav obsoja nasilje sil sirskega predsednika Bašarja al Asada in poziva Varnostni svet k odločnejšemu reševanju konflikta.

Rusija in Kitajska že trikrat z vetomZnotraj Varnostnega sveta sta odločnejše ukrepanje že trikrat z vetom preprečili Rusija in Kitajska, zato je svojo resolucijo sprejela GS ZN, kjer imajo vse članice enakovreden glas, pravice veta pa ni. A te resolucije niso obvezujoče, imajo pa veliko moralno težo.

Se bo ponovila Srebrenica?Po prepričanju ruske strani pa je ta škodljiva in naj bi celo zmanjšala možnost za iskanje mirne rešitve za katero si je prizadeval posebni odposlanec ZN Kofi Annan. Ta je sicer v četrtek zaradi blokade v VS ZN in neukrepanja mednarodne skupnosti odstopil. Generalni sekretar ZN Ban ki Moon pa je opozoril na novo nasilje v največjem sirskem mestu Alep in potegnil vzporednice med neodzivnostjo v Siriji in genocidi v Srebrenici in Ruandi v 90. letih prejšnjega stoletja.

Menil je še, da je Sirija pred "dolgotrajno državljansko vojno" in opozoril na možnost "nadomestne vojne, kjer bi regionalne in mednarodne sile oboroževale eno ali drugo stran". Kar je po njegovih besedah še posebej tragično glede Sirije, pa je to, da se je bilo katastrofi mogoče izogniti. Asad bi se moral pozitivno odzvati na mirne demonstracije marca lani, ne pa da je nanje odgovoril z "brutalno silo".

Julij najbolj krvav mesec spopadovJulij je bil v Siriji najbolj smrtonosen mesec doslej od začetke vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki se je začela marca lani, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Po vsej državi je bilo ubitih 4239 ljudi ali več kot 1000 na teden, so opozorili v tej nevladni organizaciji s sedežem v Londonu.

Med ubitimi je bil 3001 civilist. Med njimi so sicer tudi tisti, ki so prijeli za orožje. Poleg njih je bilo ubitih še 1133 vojakov vladnih sil in 105 prebežnikov iz vojske v sile upornikov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Skupno je po podatkih te organizacije krvavi konflikt v Siriji od marca lani zahteval 21.053 smrtnih žrtev. Od tega je bilo med civilisti 14.710 žrtev, 5363 je bilo žrtev med vladnimi vojaki, 980 pa med dezerterji iz vojske, ki so se pridružili upornikom.

V to statistiko pa ni vključenih več tisoč zapornikov, katerih usoda ostaja neznana, je še pojasnil Abdel Rahman.

Ne spreglejte