Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 12.35

8 let

Rusija bo zahtevala razveljavitev neodvisnosti Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je danes podelil mandat za sestavo nove vlade Hashimu Thaciju, katerega Demokratska stranka Kosove (PDK) je zmagala na parlamentarnih volitvah v pokrajini 17. novembra.

Ob tem je Sejdiu Thacija pozval, naj čimprej začne oblikovati vlado. Thaci je že napovedal takojšnje pogovore s Sejdiujem, katerega Demokratska zveza Kosova (LDK) se je na volitvah uvrstila na drugo mesto. Poudaril pa je tudi, da je "Kosovo poenoteno in pripravljeno na neodvisnost". Thaci se bo še danes sestal z vodjo tretjeuvrščene na volitvah, Zveze novo Kosovo (AKR), magnatom Behgetom Pacollijem. AKR je na volitvah zasedla 13 poslanskih mest. V sredo ima na programu srečanje z vodji še treh strank, v četrtek pa je predvideno srečanje z predstavniki nealbanskih skupnosti. Srbi na Kosovu so volitve bojkotirali, a jim s sistemom progresivne diskriminacije v kosovski skupščini pripada 10 poslanskih mest. Sejdiu se je sicer srečal tudi s civilnim upraviteljem ZN na Kosovu Joachimom Rückerjem. Slednji je Sejdiuja pozval k hitrem oblikovanju novih kosovskih institucij. Sicer pa sta na srečanju kritizirala odprtje pisarne srbskega ministrstva za Kosovo v Kosovski Mitrovici, ki jo je v ponedeljek odprl srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić. Kot sta dejala, odprtje pisarne predstavlja "odprto provokacijo srbske vlade proti kosovskim in mednarodnim institucijam". Kot je dejal Rücker, je odprtje pisarne za misijo ZN (Unmik) "nesprejemljivo", zato za nadaljnje korake pričakuje "signale" iz New Yorka.

Rusija bo zahtevala razveljavitev neodvisnosti Kosova

Odbor za politična vprašanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) je danes sprejel predlog resolucije o Kosovu, v katerem Varnostni svet Združenih narodovov poziva, naj "premosti obstoječe razlike in določi rešitev za status" pokrajine. PS SE naj bi se o predlogu resolucije odločal med 21. in 25. januarjem. Predlog resolucije, ki ga je pripravil britanski Lord Johnston, so izglasovali s tesno večino.

Vodja ruske delegacije Konstantin Kosačev je ob tem pojasnil, da danes sprejeti dokument "ne igra odločilne vloge" v procesu odločanja o prihodnjem statusu Kosova. Pred je predstavnik Rusije v pogajalski trojki za Kosovo Aleksander Bozan-Harčenko napovedal, da bo Rusija v Varnostnem svetu ZN zahtevala razveljavitev kakršnekoli razglasitve neodvisnosti Kosova. Mandat trojke, ki ji ni uspelo doseči kompromisa med kosovskimi Albanci in Srbijo glede prihodnjega statusa Kosova, se je končal v ponedeljek.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se dogovorila o poglobljenem usklajevanju glede Kosova. Po navedbah tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulricha Wilhelma sta se Merklova in Putin v ponedeljkovem telefonskem pogovoru sporazumela, da se je potrebno pri reševanju vprašanja prihodnjega statusa Kosova izogniti kakršnikoli eskalaciji, vse nadaljnje korake pa skrbno uskladiti.

Srbija je danes zavrnila načrte Evropske unije, da bi na Kosovo poslala svojo misijo. "Srbija že vnaprej odločno zavrača tovrstno odločitev EU, ki bi bila v neskladju z zakonodajo," je v Beogradu dejal srbski premier Vojislav Koštunica.

EU načrtuje, da bi na Kosovo poslala okoli 1800 policistov, sodnikov in carinikov, ki naj bi nadomestili misijo Združenih narodov na Kosovu (Unmik), ki Kosovo upravlja od leta 1999. "Pričakujemo, da bo EU spoštovala srbsko stališče, da misija EU na Kosovu ni mogoča brez nove resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," je dejal Koštunica in dodal, da bi bil prihod misije EU "začetek uresničevanja Ahtisaarijevega načrta in enostranske neodvisnosti".

Posrednik ZN Martti Ahtisaari je letos spomladi po enoletnih pogajanjih med Srbi in kosovskimi Albanci predstavil načrt, ki je predvideval nadzorovano neodvisnost Kosova, vendar Beograd načrta ni sprejel.

Ne spreglejte