Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
10.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

banka Afganistan goljufija

Četrtek, 29. 11. 2012, 10.09

7 let, 12 mesecev

Rop stoletja: Iz kabulske banke ukradli 900 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V enem največjih bančnih škandalov v Afganistanu je neodvisni protikorupcijski odbor odkril, da je vlada ščitila odgovorne za goljufijo.

Pred kratkim se je afganistanska banka Kabul Bank znašla pod drobnogledom, pozornost pa je pritegnila z nenavadno visokimi posojili, ki so skupaj znašali kar 900 milijonov ameriških dolarjev. Ko je državno tožilstvo odgovorne za goljufijo postavilo pred sodišče, je bilo presenečeno, saj so se v preiskavo vmešali nekateri predstavniki vlade amida Karzaja.

Politiki ukazovali državnemu tožilstvu Tako Telegraph piše, da so nekateri najvidnejši politiki vlade Hamida Karzaja narekovali državnemu tožilstvu, kako naj se primera loti, pri tem pa mu namignili, koga naj obtoži za goljufijo v kabulski banki. Po mnenju nekaterih naj bi s tem poskušali zaščititi vse vpletene v enega večjih bančnih škandalov v državi. Vse svoje ugotovitve je protikorupcijski odbor povzel v poročilu s 87 stranmi, v katerem piše: "Največja težava pri sestavljanju obtožnice je bilo politično vmešavanje, zaradi katerega nismo mogli preiskovati določenih ljudi."

V poročilu so priloženi tudi dokazi, ki potrjujejo, da je glavno odločitev o tem, kdo bo obtožen, sprejel politični vrh leta 2011. "Tožilce so pozneje poklicali, naj obtožnice spremenijo glede na odločitve, ki jih je sprejel poseben odbor v vrhu," še navaja poročilo, ki ga povzema Telegraph. Protikorupcijskemu odboru pa ni uspelo ugotoviti, od kod so navodila prišla, niti niso poimenovali oseb, ki naj bi bile za to odgovorne.

Goljufija bi skoraj ogrozila celoten afganistanski finančni sistem Kabul Banka je leta 2010 skoraj prenehala poslovati, saj je nekaterim delničarjem, med katerimi je tudi brat predsednika Hamida Karzaja, nakazovala velike zneske denarja, zaradi tega pa je bil ogrožen celoten afganistanski finančni sistem. Banko so sicer pred propadom rešili vlada in tuji donatorji, kljub temu pa je glavni državni tožilec goljufijo preučeval kar eno leto, napovedal pa je, da obtožnica čaka tudi nekaj delničarjev, ki so bili vpleteni.

Mahmud Karzaj, predsednikov brat, in Haseen Fahim, podpredsednikov brat, sta bila med delničarji omenjene banke, oba pa naj bi prejela milijonska posojila, ki jih nikoli nista poplačala. Za zdaj ju državno tožilstvo še ni obtožilo ničesar, oba pa sta že zanikala, da bi bila vpletena v goljufijo. Med 20 obtoženimi sta sicer tudi Šerhan Farnud, nekdanji predsednik odbora banke, in nekdanji izvršni direktor banke Halilulah Frozi, ki sta prejela največja posojila, trenutno pa sta v priporu in čakata sojenje za goljufijo.

Kradli so navadnim državljanom, ki so izgubili zaupanje v banke Predsednik protikorupcijskega odbora, ki je preučeval goljufijo kabulske banke, Drago Kos je za Telegraph povedal: "Iz tega primera se moramo veliko naučiti, drugače se bo zgodovina ponovila." "To je bil denar iz državnega proračuna in žepa Afganistancev. Moral bi se porabiti za zdravstvo, varnosti ali izobraževanje," njegove besede povzema Dnevnik.hr.

Zaradi škandala so številni prebivalci Kabula izgubili zaupanje v banke. "Večina ljudi nima denarja v bankah, zdaj pa so popolnoma izgubili zaupanje vanje. Imel sem odprt račun v Kabul Banki, ampak po škandalu sem dvignil ves denar," je besede prebivalca Kabula Rafiulaha Khana povzel Dnevnik.hr.

Ne spreglejte