Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 16.39

8 let

Romunija in Francija za sodelovanje pri rešitvi vprašanja Romov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Romunski zunanji minister Teodor Baconschi je sporočil, da sta se s francoskim kolegom Bernardom Kouchnerjem strinjala, da je potrebno skupaj poiskati rešitev za vprašanje Romov.

V Evropski komisiji v Bruslju pa so pojasnili, da analizirajo, ali so francoski ukrepi v skladu z evropskim pravnim redom. Francija je 19. avgusta začela z izgonom Romov v njihovo državo izvora, kar je sprožilo ostre kritike zlasti Romunije in Bolgarije. Potrebno je "omehčati retoriko" "Včeraj (v torek) sem se po telefonu pogovarjal s francoskim kolegom Bernardom Kouchnerjem. Dogovorila sva se, da ne bomo omejili francosko-romunskih odnosov na to eno temo, da se bomo vrnili k racionalnim tonom in iskali rešitve," je na novinarski konferenci v Bukarešti povedal Baconschi. Kot je še dejal, bosta s Kouchnerjem objavila skupen prispevek v romunskem in francoskem tisku, da bi poudarila "skupno voljo" za rešitev vprašanja Romov.

"Romunija ne bo nikoli sprejela diskriminacije"

Baconschi je ob tem še poudaril, da Romunija "ne bo nikoli sprejela kakršnokoli obliko diskriminacije proti svojim državljanom, ki živijo v drugih evropskih državah, oziroma omejitev njihove svobode gibanja". Menil je, da francoska politika vračanja Romov v Romunijo, ki se vračajo prostovoljno v zameno za plačilo, ne bo rešila težav.

Evropska komisija analizira informacije o dogodkih V Evropski komisiji pa so pojasnili, da so v torek na sestankih s francoskimi in romunskimi oblastmi pridobili vrsto informacij o tem vprašanju, ki jih sedaj analizirajo. Ta analiza bo komisiji omogočila objektivno oceno nedavnih dogodkov v Franciji.

Analiza se po besedah tiskovnega predstavnika komisije Matthewa Newmana nanaša na dve pravni točki: spoštovanje prostega pretoka oseb in spoštovanje listine o temeljnih pravicah. Komisija je v procesu razjasnjevanja vprašanj, v okviru katerega je za ta teden predviden še en tehnični sestanek s francosko stranjo.

Spomnimo: Francoski predsednik Nicholas Sarkozy je konec julija napovedal rušenje nezakonitih romskih naselij in izgon tujih Romov ter takšno ukrepanje umestil v okvir širše vojne proti kriminalu. Njegova odločitev je naletela na številne kritike tako znotraj francoske vlade kot tudi v Romuniji in Bolgariji, od koder izhaja večina Romov na francoskih tleh.

Francoske oblasti so doslej v letošnjem letu izgnale 8313 romunskih in bolgarskih Romov. Romi, ki se bodo vrnili v Romunijo prostovoljno, naj bi v zameno dobili po 300 evrov na odraslo osebo in 100 evrov na otroka.

"Ne gre za nikakršen kolektivni izgon" Francoski minister za priseljevanje, integracijo in nacionalno identiteto Eric Besson je v torek v Bruslju poudaril, da pri francoski politiki do priseljevanja, ki predvideva odstranitev nezakonitih naselij tujih Romov, ne gre za "nikakršen kolektivni izgon" ter da so "številne karikature" o tem, ki se pojavljajo v javnosti, nesprejemljive.

Ne spreglejte