Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
16.19

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

schengen Avstrija Bolgarija Romunija Evropsko sodišče

Torek, 13. 12. 2022, 16.19

1 leto, 4 mesece

Romuni Avstrijcem zaradi blokade vstopa v Schengen grozijo s tožbo pred Sodiščem EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Evropsko sodišče Luksemburg | Romunski evroposlanec Eugen Tomac (EPP) je namreč pozval Evropsko komisijo, naj proti Avstriji vloži tožbo pred sodiščem EU.  | Foto Reuters

Romunski evroposlanec Eugen Tomac (EPP) je namreč pozval Evropsko komisijo, naj proti Avstriji vloži tožbo pred sodiščem EU.

Foto: Reuters

Zaradi avstrijske blokade vstopa Romunije v schengen so se diplomatski odnosi med Bukarešto in Dunajem zaostrili, avstrijski zunanji minister si jih prizadeva zgladiti. Nezadovoljni Romuni medtem bojkotirajo avstrijska podjetja, romunski evroposlanec Eugen Tomac pa omenja tožbo proti Avstriji pred Sodiščem EU, poročajo avstrijski mediji.

Notranji ministri EU prejšnji teden v Bruslju niso podprli vstopa Bolgarije in Romunije v schengensko območje, Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije. Avstrija je kot razlog navedla, da so na avstrijski vzhodni meji letos zabeležili več kot 100 tisoč nezakonitih prehodov meje, od tega kar 75 tisoč migrantov ni bilo registriranih v drugih članicah EU.

V Romuniji so zaradi avstrijske blokade razočarani, načel je tudi diplomatske odnose med državama. Romunija je že v četrtek odpoklicala svojega veleposlanika v Avstriji Emila Hurezeanuja, romunski notranji minister Lucian Bode je na avstrijskega kolega Gerharda Karnerja v ponedeljek naslovil odprto pismo, v katerem mu očita, da je glede schengna prelomil obljubo.

Avstrijski zunanji minister si prizadeva zgladiti diplomatski spor 

Avstrijski zunanji minister si medtem prizadeva zgladiti diplomatski spor. Kot so danes sporočili z romunskega zunanjega ministrstva, je Schallenberg ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju v ponedeljek dal pobudo za dvostransko srečanje z romunskim kolegom Bogdanom Aurescujem. Ta je v pogovoru dal vedeti, da razume zaskrbljenost Avstrije zaradi vse večjega migrantskega toka, a je opozoril, da vstopa v schengen ne bi smeli "umetno povezovati s problemi, za katere ni kriva Romunija".

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je Aurescu poudaril še, da od Dunaja pričakuje sodelovanje in kasneje ponoven razmislek glede širitve schengna na Romunijo. Ob tem je odločno zavrnil navedbe avstrijske strani o pritiskih romunskih oblasti na avstrijska podjetja, ki delujejo v Romuniji.

Romunski evroposlanec je Evropsko komisijo pozval, naj vloži tožbo proti Avstriji 

Avstrijska blokada bi lahko dobila tudi sodni epilog. Romunski evroposlanec Eugen Tomac (EPP) je namreč pozval Evropsko komisijo, naj proti Avstriji vloži tožbo pred sodiščem EU. Po navedbah evropskega poslanca je Romunija zaradi avstrijskega veta prikrajšana za temeljne evropske svoboščine, in sicer za prost pretok ljudi in prost pretok blaga, danes poroča APA.

Tudi med romunskim prebivalstvom narašča nezadovoljstvo zaradi blokade vstopa v schengensko območje. Že v petek so v romunskem mestu Cluj neznanci na izpostavo avstrijske banke Raiffeisen Bank napisali Nacistična banka. Romunski sindikat živilske industrije pa je napovedal, da bo zaprl račune pri eni od avstrijskih bank, ter svoje člane pozval, naj storijo enako.

Jezo Romunov nad avstrijsko politiko po poročanju spletne strani časnika Kronen Zeitung odraža tudi javnomnenjska raziskava, v kateri je 56 odstotkov vprašanih menilo, da bi morala Romunija sprejeti ukrepe, ki bi škodovali gospodarskim interesom Avstrije.

Bukarešto je vznemirila tudi odsotnost avstrijske veleposlanice Adelheid Folie na ponedeljkovem sprejemu veleposlanikov držav članic unije pri romunskem predsedniku Klausu Johannisu, kar so mediji razlagali kot novo avstrijsko žalitev Romunije. Tiskovna predstavnica avstrijskega zunanjega ministrstva je po poročanju agencije APA sicer pojasnila, da je veleposlanica odsotna zaradi dlje časa načrtovanega zdravstvenega posega.

meja Hrvaška
Novice Uradno: Hrvaška s 1. januarjem del schengna #video
Robert Golob, Tirana
Novice Golob: Schengen nič ne poslabša razmer, ravno nasprotno
Tatjana Bobnar
Novice Bobnarjeva: Slovenska policija je pripravljena na hrvaški vstop v schengen
Schengen
Novice Vlada podprla vstop Bolgarije in Romunije v schengen
Ne spreglejte