Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 1. 2013,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karel Erjavec Slovenija Hrvaška

Nedelja, 20. 1. 2013, 7.34

8 let

Reški župan Obersnel: Ne bom se opravičil Slovencem, naj se Erjavec opraviči Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vojko Obersnel, reški župan, je s svojo izjavo na družbenem omrežju Twitter dvignil veliko prahu. Razburila ga je izjava slovenskega zunanjega ministra, da je vstop Hrvaške v EU pod vprašajem.

Če vprašanje Ljubljanske banke ne bo rešeno, ne bo ogrožen samo vstop Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija, temveč bi zaradi splošnega položaja, v katerem je danes Unija, pod vprašaj padlo celo samo članstvo Hrvaške, je v zadnjih dneh poudaril slovenski zunanji minister Karel Erjavec. To pa ne bi bilo dobro za dolgoročne odnose s Hrvaško, saj nam bi to prav gotovo zamerili, zunanjega ministra navajajo na hrvaškem portalu Dnevnik.hr. Na to izjavo se je včeraj odzval reški župan Vojko Obersnel in na svojem računu na Twitterju zapisal: "Slovenci pravijo, da morda nikoli ne bomo v EU-ju. Prišel je čas, da jim nekdo končno pove: morda mi ne bomo v EU-ju, vi pa ne boste na Jadranu."

Reški župan se je že pogovarjal s slovenskim veleposlanikom na Hrvaškem Pozneje je župan poudaril, da gre za njegovo osebno stališče in da ne razume razburjenja, ki ga je povzročil en tvit. Hkrati je poudaril, da se ne namerava nikomur opravičevati, saj izjava ni bila naperjena proti slovenskim državljanom, temveč proti slovenskim politikom. Po njegovem prepričanju bi se moral namesto njega Hrvaški opravičiti sam Erjavec. Obersnel namreč poudarja, da ne vidi povezave med vprašanjem Ljubljanske banke in ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

Pozneje je reškega župana poklical še slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk. Volk je reškemu županu pojasnil, da je Erjavec s svojimi izjavami želel le izraziti skrb za Hrvaško in da so bile napačno razumljene. Obersnel je za Večernji list pojasnil, da je v pogovoru tudi sam razložil, da so bile njegove izjave napačno razumljene in da z njimi ni mislil tistega, kar so v medijih povzemali. Oba govorca sta se nato strinjala, da je treba zagotoviti največje mogoče sodelovanje med državama v korist hrvaškemu vstopu v Evropsko unijo.

Sporočilo za javnost slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem Medtem so Erjavčeva stališča pojasnili v sporočilu za javnost slovenskega veleposlaništva v Zagrebu. Poudarili so, da je Erjavec v oddaji Pogledi Slovenije potrdil, da si bo prizadeval za to in storil vse, da bi našli rešitev za spor o LB-ju ter da bi bila hrvaška pristopna pogodba čim prej ratificirana. Erjavec je izrazil svojo zaskrbljenost zaradi političnega stanja v Sloveniji, ki lahko ima tudi zunanjepolitične posledice, so poudarili. Zavračajo interpretacije v hrvaških medijih, ki Erjavčeve izjave predstavljajo kot grožnjo.

Na veleposlaništvu so pojasnili, da bo 1. julij kot načrtovani datum vstopa Hrvaške v EU lahko v nevarnosti, če bi zaradi predčasnih parlamentarnih volitev v Sloveniji morali razpustiti parlament. Potem ratifikacija ne bo mogoče, brez nje pa ne more biti širitve, navajajo. "Ob tem obstajajo dodatne nejasnosti tudi o tem, kaj natančno bi se zgodilo v tem primeru oziroma kakšne bi bile pravne, politične in tudi finančne posledice tako za EU kot za Hrvaško. Ni izključena niti možnost, da bi bilo treba pripraviti povsem novo pristopno pogodbo za Hrvaško," so opozorili slovenski diplomati v Zagrebu.

Ne spreglejte