Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
17.55

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Virgin Galactic

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 17.55

3 leta

Različna ugibanja o vzroku nesreče plovila Virgin Galactic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nesreča turističnega vesoljskega plovila podjetja Virgin Galactic, v kateri je minuli petek nad kalifornijsko puščavo Mojave umrl testni pilot, buri duhove.

Potem ko so mediji poročali, da podjetje naj ne bi upoštevalo varnostnih opozoril, se je razburil prvi mož Virgina, Britanec Richard Branson, oglasili pa so se tudi ameriški preiskovalci. Preiskava že pokazala, da se je na plovilu prezgodaj sprožila varnostna naprava Zadnji sicer poudarjajo, da je za izjave o vzroku petkove nesreče še veliko prezgodaj, vendarle pa je preiskava že pokazala, da se je na plovilu prezgodaj sprožila varnostna naprava, katere namen je z zaviranjem ublažiti pristanek plovila ob njegovi vrnitvi na Zemljo. Delovanje naprave naj bi omogočil kopilot, ta je bil v nesreči huje poškodovan, aktivirala pa naj bi se sama.

Kot so po pisanju britanskega BBC še zatrdili predstavniki ameriške nacionalne agencije za varnost v prometu NTSB, so bili motor in rezervoarji za gorivo nedotaknjeni, kar nakazuje na to, da niso bili krivi za nesrečo. Preiskava bo sicer verjetno trajala več mesecev.

V minulih dneh so britanski, ameriški in drugi mediji poročali o tem, da naj bi podjetje Virgin Galactic pred petkovo nesrečo ignoriralo vrsto varnostnih opozoril.

O tem je med drugim tudi za francosko tiskovno agencijo AFP v nedeljo spregovorila Carolynne Campbell, strokovnjakinja mednarodne zveze za varnost vesoljskih poletov s sedežem na Nizozemskem.

Od leta 2007 pri testiranju rakete na Zemlji umrli trije inženirji Kot je dejala, so bili ona in drugi strokovnjaki že dlje časa zaskrbljeni nad dogajanjem v Virgin Galactic. Od leta 2007, ko so pri testiranju rakete na Zemlji umrli trije inženirji, so namreč podjetje večkrat opozorili, da so motorji in gorivo v njihovih vesoljskih plovilih lahko nevarni.

Zaradi teh navedb se je danes razburjeno odzval sir Branson, lastnik podjetja Virgin Galactic, in kritiziral medije, češ da objavljajo povsem neutemeljene obtožbe. Ponovil je prve ugotovitve ameriških preiskovalcev, ki kažejo, da so poročila o težavah z gorivom in motorji izmišljotina.

Sir Branson prepričan, da čaka njegovo podjetje še svetla prihodnost Kot je poudaril v intervjuju za Sky News, je povsem prepričan, da čaka njegovo podjetje še svetla prihodnost, potem ko bodo preiskovalci NTSB dokončno potrdili vzrok petkove nesreče. Kot je opozoril, je šlo za nesrečo pri preizkušanju plovila v ekstremnih okoliščinah, povsem druga zgodba bi bila, če bi se kaj takega zgodilo med pravim poletom s potniki na krovu.

Virgin Galactic je nameraval prve turiste v vesolje popeljati že v začetku prihodnjega leta in je zbral že več kot 700 rezervacij, vsaka od njih stane kar 250 tisoč dolarjev. Branson je sicer danes zatrdil, da bodo pot v vesolje prvi opravili on in njegova družina, ter priznal, da bi se lahko zaradi petkovega dogodka vse še občutno zavleklo.

Ne spreglejte