SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raul Castro Obami ponuja neposredne pogovore

1

termometer

Kubanski predsednik Raul Castro je predsedniku ZDA Baracku Obami, ki bo ta položaj uradno prevzel 20. januarja, ponudil neposredne pogovore "brez posrednikov", ki bi potekali pod enakopravnimi pogoji.

"Poteza za potezo. To smo pripravljeni narediti, kadarkoli bi že bilo, kadarkoli bi se oni tako odločili, brez posrednikov, neposredno, vendar pa se nam ne mudi, nismo obupani," je dan po tem, ko je Kuba obeležila 50. obletnico revolucije, na državni televiziji povedal Castro.

Castro ne pričakuje spremembe sovražne politike ZDA do Kube

Glede Obame, ki je že nakazal pripravljenost na morebiten neposreden dialog s kubanskimi oblastmi, je Raul dejal, da bi sicer "lahko naredil veliko, sprejel pozitivne ukrepe", da pa ne pričakuje popolne spremembe sedanje sovražne politike ZDA do Kube. "Toda upam, da se glede tega motim," je še dodal.

"Prihaja predsednik, ki je na številnih koncih sveta vzbudil veliko pričakovanj, upanj, ki so po mojem prevelika," je dejal 77-letni Raul, ki pa vendarle dopušča možnost, da bo Obama sposoben uresničiti pozitivne ideje in morda celo prekiniti pravilo, ki velja že vse od nastanka ZDA, da skorajda vsak ameriški predsednik bije svojo vojno ali vojne.

ZDA bodo vedno ostale agresivne, ukazovalne in zahrbtne

Tudi v svojem četrtkovem nagovoru ob 50. obletnici kubanske revolucije, ki je ponesla na oblast Fidela Castra, je Raul spregovoril o ZDA, ko je prihodnje voditelje revolucije posvaril, naj pazijo, da jih ne bo premamilo "sirensko petje sovražnika". ZDA bodo namreč, kot je dejal, vedno ostale agresivne, ukazovalne in zahrbtne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin