Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2013,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 12. 2013, 14.51

8 let

Raj, ki ga je naselil hudič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na območju Neaplja, med pomarančami in mocarelo, oblasti že leta skrivajo najbolj strupene ekološke odpadke.

"Videti Neapelj in umreti," pravijo stari Neapeljčani, ponosni na svoje mesto. Pravijo mu popek sveta. Ponosni so na divje lepo naravo, kancone in mestni hrup, nad katerim molči mogočen vulkan Vezuv. Zadnjih 69 let se ni prebudil. Ljudje so po njegovih pobočjih zgradili stanovanjske hiše, nekateri tudi brez gradbenega dovoljenja, in v njih mirno živijo, čeprav vedo, da lahko vulkan vsak trenutek izbruhne. "Kaj lahko storimo? Ko bo izbruhnil, bomo odšli, drugače pa ni nevaren," pravijo stari prebivalci zaliva, medtem ko je vse več mladih, ki imajo vsega dovolj.

Kako preglasiti molk Mladi Italijani so šli pred dvema tednoma na ulice. Ne samo da je v Kampanji vsak drugi mladi brez službe, to, da Kampanjo uničujejo vsepovprek in da je postala ena najmanj perspektivnih italijanskih, pa tudi evropskih območij, jih vse bolj jezi. Območje pod Vezuvom je zaščiteno območje, na njem je zaščitena vegetacija in 13 stanovanjskih skupnosti. Vsi pa so tja hodili in metali odpadke. "To so dejstva," pravijo mladi protestniki, ki imajo čas, da stopijo na ulice, da bi preglasili hrup mesta in molk ljudi.

Življenje s smrtjo pred očmi Čeprav so kot Neapeljčani vajeni živeti s smrtjo pred očmi, imajo mladi tega dovolj. Neapeljski zaliv in italijanska dežela Kampanja sta eno najbolj onesnaženih in strupenih območij v Evropi. Ljudje tam res umirajo. Hitro narašča število rakavih obolenj, saj je zemlja na območju strupena. To še posebej velja za Zemljo ognja, gosto naseljeni del med Neapljem in mestom Caserto, kjer prebivalci podnevi gojijo pomaranče in pasejo bivole za mocarelo. Ponoči na skrivaj kurijo in zakopavajo: smeti, plastiko, industrijske in kemične odpadke, globoko v zemlji so našli tudi radioaktivne odpadke, ki jih na območje Neaplja iz bolj "civilizirane" Evrope za dober denar uvaža Camorra, tamkajšnja različica italijanske mafije.

Ali bomo pobili celo območje Caserte? "Tam spodaj je jedrska bomba," že od konca poletja v intervjujih za italijanske medije razkriva mafijski skesanec Carmine Schiavone. Pravi, da je Camorra na račun odpadkov dolga leta služila milijarde, pa tudi kmetje, ki so pomagali, so dobivali svoje milijone. "Kopali so jame in v njih odlagali odpadke. Uprl sem se, ko so vanje začeli odlagati strupene odpadke, na koncu tudi jedrske. Pomiril me je bratranec, ko mi je rekel, naj ne norim in ali res mislim, da bi vse pobili. Čez dve leti sem ugotovil, da to še naprej počnejo." Schiavone pravi, da je že leta 1997 za strup pod Vezuvom povedal tudi parlamentarcem. Vsi so vedeli za to, a ni nihče niti s prstom mignil.

Italijanska Fukušima Po podatkih italijanskih zdravstvenih oblasti je bila pred 20 leti Kampanja dežela, v kateri je bilo najmanj rakavih obolenj v Italiji. So pa ljudje imeli težave z dihalnimi organi in jetri. Danes, 20 let pozneje, je pogostost rakavih obolenj na območju Neaplja za moške 250 na 100 tisoč prebivalcev (italijansko povprečje je 128), za ženske pa 130 na 100 tisoč (italijansko povprečje je 127).

Raj, ki ga je naselil hudič Sanirali bomo deželo, pravi italijanski minister za okolje Andrea Orlando. "Takoj moramo izdelati zemljevid najbolj onesnaženih območij, velika napaka, predvsem za gospodarstvo, bi bila, če bi mislili, da je vse strupeno. Policija mora imeti več vzvodov, da pripadnikom organiziranega kriminala pošlje jasen signal," pravi Orlando. Pred dnevi je pomočnik italijanskega ministra za promet in župan Salerna, mesta 30 kilometrov južno od Neaplja, prejel pošiljko s prašičjimi glavami. "Prašičja glava pomeni pohlep," je za britanski International Buissnes Time povedal Marcello Ravveduto, raziskovalec na salernski univerzi.

Mafija, oblast in pohlep so v Kampanji, pa tudi v drugih delih Italije, vse prevečkrat povezani. "Ljudje se bolj bojijo institucij kot izbruha vulkana," neapeljsko vdanost v usodo pojasnjuje sociolog Sergio Mantile.

Ne spreglejte