Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
12.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pegida

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 12.10

5 let, 6 mesecev

Protiislamsko gibanje Pegida prisotno v več kot desetih državah, tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Protiislamsko gibanje se širi po Evropi od Danske do Bolgarije, obstaja pa tudi Pegida Slovenija.

Pegida oz. Gibanje patriotskih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda se širi po Evropi. Stran Pegide smo dobili tudi Slovenci. Stran Pegida Slovenija na Facebooku z enim samim protiislamskim vpisom z 12. januarja in dvema fotografijama ima 38 všečkov. A glavna pisarna Pegide v Nemčiji naše izpostave na svoji uradni strani nima navedene kot franšize gibanja, prav tako ni bil napovedan noben shod.

Drugače pa je v sosednji Avstriji. Na Dunaju je bil danes shod avstrijske izpostave Pegide, kjer je protestiralo približno 250 nasprotnikov islamizacije. Zbralo so se tudi okoli 250 nasprotnikov Pegide, ki so ovirali shod. Pred večernim shodom je sicer potekal še popoldanski shod nasprotnikov Pegide. Zbralo se je 5.000 ljudi.

Ne glede na to, da se avstrijska Pegida predstavlja kot mirno gibanje, je avstrijska policija oklevala pred izdajo dovoljenja za shod.

Zakon proti islamizaciji Avstrijska Pegida ima poleg osrednjega gibanja še deželne izpostave. Trenutno imajo na Facebooku 11 tisoč sledilcev, večinoma pa objavljajo povezave na članke iz avstrijskih in nemških medijev, ki obravnavajo priseljence, še posebej kriminalna dejanja, povezana s priseljenci.

Gonilna sila avstrijske Pegide je 28-letni študent filozofije Georg Immanuel Nagel. Po navedbah Die Presse je po njegovem mnenju prva zahteva avstrijskega dela gibanja sprememba zakonodaje na področju azila. Poleg tega poudarja, da je konec popuščanja islamu, saj, kot trdi, tudi pri hudih kaznivih dejanjih ni odziva. Na zakonodajni ravni želijo doseči zakonsko prepoved islamizacije. Ta naj bi določala kazen za vse, ki zahtevajo uvedbo šeriatskega prava. "Več islama je enako več islamizacije. Liberalni muslimani ne obstajajo," trdi Nagel.

Podpirajo jih svobodnjaki Večina avstrijskih politikov se izogiba komentarjem o gibanju, z izjemo svobodnjakov, ki ga odkrito podpirajo. Januarja je vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache za agencijo APA dejal: "Pegida je resno gibanje za državljanske pravice, zato menim, da je nezaslišano, da so ljudje, ki so legitimno zaskrbljeni za prihodnost svoje države in kulture, označeni za skrajneže."

Gibanje se je sicer začelo v Dresdnu v Nemčiji, a se je po pariških napadih hitro razširilo po Evropi. "Pegida ni politična stranka, temveč fenomen, ki je vzniknil iz državljanov. Ti so začutili jezo in nezadovoljstvo," je za Deutsche Welle dejal švicarski politolog Gilbert Casasus.

V Švici bi prepovedali burke Tudi v Švici so že ustanovili Pegido. Prvo zborovanje naj bi imeli 16. februarja, za zdaj pa še ni znano, kje. "Veliko ljudi so napadi islamistov v Parizu prebudili. Zavedati so se začeli, da islamizem ni omejen le na Afganistan, Irak in Nigerijo, temveč je prispel tudi v Evropo," je za portal 20 minuten dejal vodja švicarske Pegide Ignaz Bearth, sicer tudi vodja stranke Švicarska neposredna demokracija, ki je povezana s francosko Nacionalno fronto. Je tudi nekdanji član švicarske skrajno desničarske nacionalistične stranke.

Pegida v Švici ima na Facebooku nekaj tisoč sledilcev, kar je precej manj, kot jih imajo gibanja, ki nasprotujejo Pegidi. Med zahtevami, ki jih je v program zapisala švicarska Pegida, je tudi prepoved nošenja burk.

Tudi v Švici se dogaja podobno kot v Avstriji, saj z gibanjem simpatizirajo desničarske stranke. Podobne zahteve kot Pegida ima tudi desničarska Švicarska ljudska stranka, ki ima tudi podobna stališča do priseljevanja. Prepovedali bi na primer priseljevanje iz Iraka in Sirije. "Radikalni muslimani imajo vse več pravic in moramo jih omejiti," je za Wall Street Journal dejal Walter Wobmann, vodja ljudske stranke.

V Španiji bi protestirali pred mošejami Gibanje je dobilo svoje podružnice tudi v Španiji, kjer so se organizirali dan po napadih v Parizu. Njihov prvi tvit se je glasil: "Za islam ni prostora v svobodni demokraciji, kot je Evropa." Tudi v Španiji imajo nekaj tisoč sledilcev. Zborovanje so hoteli organizirati januarja pred glavno mošejo v Madridu, a jim policija ni dala dovoljenja. Zdaj načrtujejo zborovanje v Cordobi pred tamkajšnjo zgodovinsko Veliko mošejo.

Shod Pegide so prepovedali tudi v Antwerpnu v Belgiji, privrženci gibanja pa so nato organizirali virtualni protest. "Protestirali bomo, čeprav so nam zaradi terorističnega alarma prepovedali shod," je dejal vodja flamske Pegide Wim Van Rooy. Na Danskem so organizirali že dva shoda, udeležilo pa se ju je okoli 200 ljudi.

Veliko več jih je prišlo na shod češke Pegide, ki na Facebooku deluje pod sloganom: "Na Češkem nočemo islama." Shoda v Pragi se je udeležilo tisoč ljudi, gibanje pa ima 112 tisoč internetnih podpornikov. Izpostave Pegide so se pojavile tudi v Bolgariji, na Poljskem, Norveškem, Nizozemskem, v Italiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Ne spreglejte