Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nicolas Sarkozy preiskava

Sreda, 2. 7. 2014, 7.29

8 let

Proti Sarkozyju po zaslišanju uvedli uradno preiskavo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proti nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju so po 15 urah zaslišanja uvedli uradno preiskavo zaradi več obtožb, tudi korupcije. Sarkozy trdi, da gre za politično motivirane obtožbe.

Sarkozyja so v torek pridržali na zaslišanju, ki je trajalo 15 ur, nato so ga prepeljali pred sodnika, ki je proti njemu uvedel uradno preiskavo zaradi suma korupcije, trgovanja z vplivom in sprejemanja zaupnih informacij, je sporočilo tožilstvo.

Uvedba preiskave v francoski zakonodaji pomeni, da bo primer preučil sodnik, ki bo nato odločil, ali obstajajo zadostni dokazi za obtožnico.

Preiskava tudi proti odvetniku in sodniku Preiskovalci sumijo, da je 59-letni Sarkozy, ki je bil na predsedniškem položaju v letih od 2007 do 2012, sodniku Gilbertu Azibertu obljubil položaj vladnega svetovalca v Monaku v zameno za podatke o poteku preiskave glede domnevno nezakonitega financiranja Sarkozyjeve volilne kampanje. To naj bi pomagal financirati nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi. Preiskujejo tudi domneve, da je nekdo Sarkozyja obvestil o tem, da v okviru preiskave prisluškujejo njegovemu telefonu.

Uradno preiskavo je sodišče uvedlo tudi proti Sarkozyjevemu dolgoletnemu odvetniku Thierryju Herzogu in sodniku Azibertu, ki so ju oblasti pridržale že v ponedeljek.

"Lov na čarovnice" Sarkozyjevo pridržanje v torek je bil prvi primer tovrstnega ukrepa v okviru kazenske preiskave proti kateremu od nekdanjih francoski predsednikov. Primer bi lahko imel hude posledice za njegove upe v vrnitve na politično prizorišče še pred naslednjimi predsedniškimi volitvami leta 2017.

Sarkozy, ki si želi konec leta ponovno prevzeti vodenje desnosredinske stranke UMP, zanika kakršnokoli kaznivo dejanje, njegovi zavezniki na desnem političnem polu pa dogajanje opisujejo kot lov na čarovnice.

Ne spreglejte